Çelik Kubbe’de S-400 yok

Çelik Kubbe’de S-400 yok

Rusya-Ukrayna savaşı, İran-İsrail gerginliği hava savunmasının önemini artırdı. Türkiye de bölgesel çatışma riskinin artması üzerine önemli bir hamle yaptı. Savunma Sanayii İcra Komitesi ‘Çelik Kubbe Projesi’nin hayata geçirilmesine karar verdi. Projeye yerli Korkut, Hisar-A+ ile O+, Gökdemir, Göker, Gökberg ve Siper sistemleri entegre edilecek. Sistem gerçek zamanlı harekat merkezlerine bilgi ulaştıracak ve tehlike ortadan kaldırılacak. Ancak Çelik Kubbe’ye, doğrudan ve dolaylı 10 milyar dolardan fazla maliyeti olan Rus S-400 sistemlerinin dahil edilmemesi dikkat çekti.

Rus sisteminin Çelik Kubbe’ye dahil edilmemesi kamuoyunda eleştirilere neden oldu. ‘Bu konuda eksikliğimizi giderecek’ denilerek alınan S-400’lerin Türkiye’nin 5’inci nesil savaş uçağı F-35’ten çıkarılmasına ABD’nin CAATSA yaptırımlarına maruz kalmasına neden olduğuna dikkat çekildi. Milyarlarca dolarlık silahların depolarda çürümeye bırakıldığı ifade edilerek ‘Hava savunmada kullanılmayacaksa bunca sıkıntı boşuna mı yaşandı’ tepkisi dile getirildi. “Türkiye’nin ilk hava savunma projesi Çelik Kubbe’de kullanılmayacaksa S400’leri ne yapacağız?” sorusu yöneltildi.

Uzmanlara göre Türkiye, maliyeti 2.5 milyar dolar olan S-400’leri kullanmazsa ve 9 milyar dolar gelir beklediği F-35’e de dönemezse zararı yaklaşık 12 milyar doları bulacak.

Savunma Sanayii İcra Komitesi, hava savunma sistemlerini entegre edecek “Çelik Kubbe Projesi”nin hayata geçirilmesi yönünde karar aldı. Sistemin geliştirme faaliyetleri devam ederken testler de başlatıldı. Aynı amaçla Rusya’dan alınan, uğruna F-35 programından çıkılan, NATO ile krize yol açan S-400’lerin durumu merak konusu oldu.

Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı, salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Külliye’de toplandı. Toplantıda dikkat çeken en kritik karar, “Çelik Kubbe Projesi”nin devreye alınmasıydı. Projeyle; Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi hava savunma sistemleri birbirine entegre bir şekilde çalışabilecek. Planlanan hedefe ulaşıldığında içerisinde birçok hava savunma silah sistemini, radarı, elektro-optik sistemi, haberleşme modüllerini, komuta kontrol istasyonlarını ve yapay zekayı barındıran “Çelik Kubbe”, Türkiye’nin hava savunma alanındaki beyni olacak.

Çelik Kubbe ile eldeki bütün yerli savunma ürünlerini eşzamanlı çalıştıracak yapay zeka destekli bir sistem tasarlanıyor.

Exit mobile version