Ana muhalefet partisi CHP, yerel seçimler nedeniyle eylül ayına ertelenen Tüzük Kurultayı’na gündemdeki sıcak başlıklarla gidiyor. 6-9 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek kurultayda genel başkan da dahil tüm seçilmişlere üç dönem sınırı getirilmesi planlanıyor. En çok tartışılan konulardan bir diğeri de cumhurbaşkanı adayını belirleme ile ilgili usule ilişkin madde. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, kurultayda ele alacakları maddeleri, erken seçim hazırlıkları, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun devam eden davası ile siyasi yasak tartışmaları, AK Parti ve CHP arasındaki normalleşme süreci gibi gündemdeki birçok mesele hakkında sorularımızı cevaplandırdı.
CHP İstanbul İl Başkanlığı, Tüzük Kurultayı’na hangi gündemlerle gidecek?
İstanbul’da iki aydan uzun süredir devam eden tüzük çalıştayı sürecinde, 39 ilçede danışma kurulu toplantıları yaptık. İlçe başkanlarımızın topladığı öneriler, il başkanlığında rapor haline getirildi. “İstanbul’un Sesi” adlı web sitesini açarak dijital ortamda da veriler elde ettik. Bu siteyi 10 binin üzerinde insan ziyaret etti. Üç binden fazla kişi, parti üyesi ya da parti üyesi olmayan İstanbullular, görüşlerini bildirdi. İstanbul’daki sivil toplum kuruluşları, sendikalar, meslek örgütleri ve akademisyenlerin önerilerini komisyon üyelerimizle birlikte değerlendirip bu çalışmanın raporunu da hazırladık. Şimdi, bu ayın 27’sinde genel başkanımızın da bir bölümüne katılacağı bir toplantı düzenliyoruz. Birinci oturumda genel başkanımız gündeme yönelik değerlendirmelerde bulunacak. İkinci oturumda ise, İstanbul’daki danışma kurulumuzun, seçili kadrolarımızın görüş ve önerilerini alacağız. Ardından önerileri Ankara’ya götüreceğiz. Tüzük Komisyonu’nda İstanbul’un sesini yansıtacağız.
İstanbul örgütünüzde tüzük önerilerinde en çok öne çıkan üç madde ne oldu?
Öncelikli olarak kadın ve genç temsiliyeti… Parti adaylarının belirli boyutlarda ön seçimle belirlenmesi, etik kurulu oluşturulması, siyasetin şeffaflığı ve hesap verebilirliği de öne çıkan konular arasında. Ayrıca aktif-pasif üye konuları da çokça tartışıldı. Parti içi seçimlerin yapılış biçimleri, belirleyici sistemler, parti içi demokrasiyi daha fazla güçlendirecek adımların atılması gibi talepler de gündemde.
Cumhurbaşkanı adayının saptanma usulüne dair İstanbul il örgütünün yaklaşımı ne olacak kurultayda?
Yaptığımız tüm çalışmaların finalini oluşturan İstanbul’daki bu toplantı sonrasında fikrimizi ifade edeceğiz. Bu nedenle 27 Ağustos Salı günü yapılacak toplantı sonrası net cevap verilebilir bu soruya. Genel başkanımızın tüzükle ilgili yorumları mutlaka olacaktır. Tüzükte cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine yönelik maddeler var. Ancak bunda bir değişikliğe gidilecek mi? Konu İstanbul’un önerisi sonrası netleşecek. Nihai karar Ankara’daki kurultayda ortaya çıkacaktır. Bir siyasi partinin tüzüğünün demokratik bir hale gelmesi, o partinin Türkiye’yi demokratik bir biçimde yöneteceğinin de göstergesidir. Bu yönüyle parti içi demokrasiyi güçlendirmek için tüzük konusunda ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Tüzük kurultayımızı tamamladıktan sonra 5-6 aylık bir zaman dilimi içerisinde çok hızlı bir şekilde parti programı çalıştayları düzenleyeceğiz. Bu çalıştaylarda tüm toplumun sesini dinleyeceğiz. Yeni bir parti programını Türkiye’ye sunacağız.