Gürer, özellikle hayvancılıkla uğraşan bölgelerde bu hastalıkların izlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Gürer’in sorularına verdiği yazılı yanıtta, zoonotik hastalıklarla mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurumla iş birliği içinde yürütülen çalışmalara değindi.
Memişoğlu, kuduz, şarbon, bruselloz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), sıtma ve leishmaniasis gibi bildirimi zorunlu hastalıklarla ilgili farkındalık artırıcı eğitim programları düzenlendiğini, aynı zamanda sağlık çalışanları için vaka yönetim rehberleri hazırlandığını belirtti.
Memişoğlu, son üç yılda tespit edilen zoonotik hastalık vakalarının toplamda 50.856 olduğunu açıkladı.
Bu vakaların, sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarla sınırlı olduğunu belirten Memişoğlu, özellikle KKKA, kuduz, bruselloz ve şarbon gibi hastalıkların yoğun olduğu bölgelerde önlemlerin arttırıldığını söyledi.
Ömer Fethi Gürer, Bakan Memişoğlu’nun açıkladığı rakamların, zoonotik hastalıkların boyutunu gözler önüne serdiğini ifade etti.
“Bu tespit edilebilen vakalar. Daha kapsamlı çalışmalar yürütülmesi gerekiyor” diyen Gürer, hastalıkların hayvandan insana geçişinin önlenmesi için daha etkin bir izleme sistemine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Gürer, ayrıca gıda zehirlenmesi vakalarındaki artışa da dikkat çekti.