CHP’li Gürer’den AK Parti’ye tepki: Buğday alım fiyatları gerçekçi değil

CHP’li Gürer’den AK Parti’ye tepki: Buğday alım fiyatları gerçekçi değil

Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta yaşanan sorunların temelinde yem fiyatlarının yattığını belirtti. Gürer, yem giderlerinin hayvancılığın maliyetlerinin yüzde 70’ini oluşturduğunu ifade ederek, “Yem sorunu çözülmeden hayvancılığın sorunları çözülmez çünkü hayvancılığın yüzde 70 giderini oluşturan yemdir. Özellikle ithal yemlerdeki fiyat artışı hayvancılığı önemli ölçüde riske sokmuştur” dedi.

CHP’li Gürer, tarım sektöründe verilen desteklerin yetersiz olduğunu ve bu desteklerin enflasyon karşısında anlamını yitirdiğini belirtti. Gürer, “Cumhurbaşkanlığının programında 2024 yılı için mazota ayrılan destek 16 milyar lira görülüyor. Çiftçiler tarımda yıllık ortalama 3 milyar litre mazot tüketiyorlar ve ÖTV ve KDV olarak çiftçiden alınan vergi 45 milyar lira. Bugün verilen destekler bir yıl sonra ödendiğinde enflasyon karşısında anlam yitiriyor” şeklinde konuştu.

Gürer, Türkiye’nin yanlış hayvancılık politikaları nedeniyle hayvan varlığının azaldığını ve bu sorunun ithalatla çözülmeye çalışıldığını söyledi. Gürer, “16 ayda 1 milyon baş hayvan ithal edildi. Bunun yanı sıra, on altı ayda ithal edilen et ise 57.693 ton. 572 milyon 716 bin dolar et için yurt dışına verdik. Türkiye’de hayvancılığı geliştirmek için doğru politikalar uygulansaydı bugün yaşanan sorunlar olmayacaktı” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Leyla Şahin Usta, buğday alım fiyatları hakkında bilgi verdi. Usta, “Hububat fiyatlarıyla ilgili pek çok şey söylendi. Bu konuyla ilgili yapılan açıklamada evet, taban fiyatlar söyleniyor ancak verilen desteklerin bilgilendirilmesi yapılmıyor. 2021-2022 yılında ton başına bin lirayken bu sene, 2024 yılında destek 1.750 liraya çıkarıldı” dedi. Usta, ayrıca kaliteli buğday için ilave fiyatlandırma yapıldığını ve mazot ile gübre desteğinin de verildiğini belirtti.

Ömer Fethi Gürer, Leyla Şahin Usta’nın buğday alım fiyatlarına ilişkin açıklamalarını eleştirerek, bu fiyatların maliyetin altında olduğunu ve çiftçilerin bu durumdan memnun olmadığını söyledi. Gürer, “Adalet ve Kalkınma Partili milletvekilleri bölgelerine gittiği zaman buğday alım fiyatından memnun olan bir tek çiftçi bulamaz. Öyle olunca burada gelip fiyatı savunmak yerine uygulanan ekonomik politika nedeniyle düşük alım uygulamasına geçildiğini söylemek daha samimi olur. Burada da çiftçinin canına okunuyor. Bu fiyatlarla önümüzdeki yıl buğday üretimi de düşer” dedi.

Exit mobile version