CHP’li Gürer’den süt fiyatlarına tepki: Yem fiyatları koşuyor, süt inekleri için tehlike çanları çalıyor

CHP’li Gürer’den süt fiyatlarına tepki: Yem fiyatları koşuyor, süt inekleri için tehlike çanları çalıyor

Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı 14,65 TL’lik fiyatın uygulanmadığını, üreticilerin sütlerini 12 TL’ye satmak zorunda kaldığını belirten Gürer, bu durumun çiftçileri zor durumda bıraktığını ifade etti.

Gürer, özellikle süt fiyatlarının mevcut maliyetleri karşılamaktan uzak olduğunu belirtti ve yem fiyatlarının sübvanse edilmemesi durumunda hayvancılık sektörünün ciddi bir krize sürükleneceğini ifade etti. Ömer Fethi Gürer, “Yem fiyatları koşuyor. Süt fiyatı baskılanıyor. Süt inekleri için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Farklı ilçe, köy ve kasabalarda sorunun yerinde gözlendiğini ve giderek sıkıntılı sürecin derinleştiğini ifade eden Gürer, “Üreticiler hem süt hem et için hayvan yetiştiriyorlar ama süt fiyatları üreticiyi kurtarmıyor. Ulusal Süt Konseyi’nin 14 lira 65 kuruş olarak açıkladığı fiyat, bölgemizde küçük aile işletmelerinde 12 lira civarında şekilleniyor. Bu durumda üretici gerçek anlamda mağdur oluyor.” diye konuştu. .

Süt üretiminde maliyetlerin hızla arttığını ve durumun acilen düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Gürer, “Süt üreticisinin, hayvancılığı sürdürebilmesi için 1 litre süt satıp 1,5 kg yem alabilmesi gerekiyor. Ancak şu anki şartlarda, 1 litre süt satıldığında üretici yalnızca 790 gram yem alabiliyor. 50 kg’lık yemin fiyatı ise 600 liraya kadar çıkmış durumda. Böyle giderse hayvancılığın sürdürülebilmesi mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Gürer, üreticilerle yaptığı konuşma sonucunda çözüm olarak, artan maliyetler de dikkate alınarak süt fiyatının en az 17 lira olması gerektiğini aktardı.

Çiğ süt fiyatlarıyla ilgili yaşanan çelişkiye de dikkat çeken Gürer, “En çok şikayet aldığımız konulardan biri de bu; ‘Siz diyorsunuz ki süt para etmiyor, ama biz markette sütü 40 liradan alıyoruz’ diyorlar. Böyle olunca tüketici süte erişemiyor, üretici ise para kazanamıyor. Sanayici sütü düşük fiyattan alıyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor. Bu durum talep düşüşüne ve hayvancılığın gerilemesine yol açıyor. Raftaki ürün fiyatı artıyor, hem besici hem süt inekçiliği yapan hem de tüketici aynı anda mağdur oluyor.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version