Öztunç, hükümetin yarattığı ekonomik kriz nedeniyle, ailelerin eğitim ve sağlık için yaptığı harcamaların giderek arttığını belirtti.
Öztunç’un verdiği bilgilere göre, 2023 yılında Türkiye’nin toplam eğitim harcamaları, devlet, özel sektör ve aileler tarafından yapılan harcamalarla birlikte yüzde 92,5 oranında artarak 1 trilyon 130,8 milyar TL’ye yükseldi.
Bu harcamaların 88,9 milyar TL’si ise ailelerin cepten yaptığı harcamalardan oluşuyor. Ancak, ailelerin eğitim için yaptığı harcamanın toplam harcamalar içindeki payı yüzde 10’dan yüzde 7,9’a geriledi.
Öztunç, “Eğitim masrafları ailelerin bütçesini zorluyor. Ancak hayat pahalılığı yüzünden, aileler çocuklarının eğitimi için daha az bütçe ayırabiliyor. Gelir artışı, enflasyonun altında kalınca, aileler beslenme ve sağlık gibi daha kısa vadeli ihtiyaçları karşılayabilmek için eğitime harcadıkları payı düşürmek zorunda kaldılar” dedi.
Öztunç, 2023 yılı itibariyle devletin eğitim harcamalarının yüzde 103,2 oranında artarak 944 milyar TL’ye yükseldiğini ve öğrenci başına eğitim harcamasının da geçen yıl yüzde 95 oranında artarak 49 bin TL’ye ulaştığını söyledi.
Eğitimde olduğu gibi sağlık harcamaları da ciddi bir artış gösterdi. Öztunç, Türkiye’nin toplam sağlık harcamalarının 2023 yılında yüzde 105 oranında artarak 1 trilyon 224 milyar TL’ye çıktığını belirtti.
Sağlık harcamalarının büyük bir kısmı, devletin yaptığı harcamalardan oluşurken, hane halklarının kendi cebinden yaptığı sağlık harcamaları da yüzde 97,2 oranında artarak 221 milyar TL’ye yükseldi.
Öztunç, “Aileler artık sağlık için de daha fazla harcama yapmak zorunda. Her 100 liralık sağlık harcamasının 17,8 lirası, ailelerin ceplerinden çıkıyor. Bu, sağlık hizmetlerinin ne kadar pahalılaştığını ve vatandaşın üzerine binen yükün arttığını gösteriyor” dedi.