Prof. Dr. Gerçekcioğlu, aşırı sıcakların bitkilerde genetik değişikliklere yol açarak tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirtti. Özellikle zeytin ve incir gibi sıcak iklim bitkilerinin yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Gerçekcioğlu, “Aşırı sıcaklar nedeniyle sıcak yerlerde daha da sıcak olacak ve bu bitkiler yok olabilir. Bitkilerin yetiştirilmesi daha yüksek rakımlara kayabilir. Tokat’ta ve Türkiye genelinde sebzelerde ciddi bitki ölümleri gözlemliyoruz” dedi. Ayrıca, bitki yetiştiriciliğinin daha yüksek rakımlara kayabileceği konusunda da uyardı.
Gerçekcioğlu, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının bitkilerin genetik yapısında değişimlere yol açtığını belirtti. “Tohumdan yetiştirdiğiniz bitkilerin genetik yapısında farklılıklar oluşabiliyor. Bu yıl hiç beklemediğimiz şekilde, yetiştirdiğimiz bal kabağı türlerinde farklı ve alışılmadık meyvelerle karşılaştık. Bu mutasyonlar, aşırı sıcaklıkların canlılar üzerindeki kalıcı etkilerinden kaynaklanıyor” diyerek, sıcaklıkların kalıcı mutasyonlara sebep olabileceğini ifade etti.
Küresel ısınmanın birçok bitki türü için yok olma tehlikesi oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Gerçekcioğlu, bu süreçte ekolojik dengenin değişeceğini söyledi. “Hangi bitki olursa olsun açan çiçeklerin tamamı asla meyveye dönmez. Onun normal kabul ettiğimiz bir süreci vardır. Diyelim ki 100 çiçekten 10 tanesi meyve verebilir. Bu normal kabul edilebilir. Bunu birazcık üstü belki tolere edilir. Ama iki katı, diyelim ki 100 çiçekten 25 tanesi üst üste 2 yıl meyve verdiğini düşünün. Biz buna rastlıyoruz. Ağaçlarda intihar etme diye bir şey de var. Yani ağaç kuruyor. Ağaç bir şekilde ölümüne gidiyor” dedi.
Gerçekcioğlu, tarım ve bitki çeşitliliğinin korunması için ekolojik değişikliklere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgularken, aşırı sıcaklıklara dayanıklı yeni bitki türlerinin ortaya çıkabileceğini de sözlerine ekledi.