Karadeniz Bölgesi’nde 2021 yılı ile görülmeye başlanan ve kestane ağaçlarının kurumasına neden olan gal arılarıyla mücadele devam ediyor. Halk tarafından katil arı olarak anılan gal arıları Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarında çoğaltılan 8.000 adet ‘Torymus Sinensis’ böceği ile özüm bulunmaya çalışılıyor. Ben aralarının yumurtaları ile beslenen böcekler ağaçların kurumasının ve %80 civarında meyve kaybının oluşmasını engellemeye çalışıyor.
Kestane ağaçlarının tomurcuklarına yumurta bırakarak çiçek açmasını engelleyen gal arılarıyla mücadele için Cide Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde laboratuvar kurulduğu. Bu arılarla beslenen bir böcek türü olan ve terminatör adı verilen bu böceğin çoğaltılma çalışmaları devam ediyor.
Laboratuvar ortamında erkek ve dişi olarak çoğaltılan Torymus sinensisler, kestane ağaçlarının dallarına bırakılıyor. 8.000 tanesi Doğanyurt, İnebolu, Abana, Küre, Bozkurt ve Çatalzeytin ilçelerinde bulunan kestane ağaçlarının yapraklarını bırakıldı.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Orman Yüksek Mühendisi Uğur Şahin, “Halk arasında katil arı olarak bilinen kestane gal arısı, 2014 yılından itibaren ülkemizde de görülmeye başlandı. İlk olarak Yalova’da tespit edilen zararlıyla mücadelemiz 10 yıldır devam etmektedir. 2021 yılından itibaren de bölgemizde görülmüştür. Hemen 2023 yılında Cide Orman İşletme Müdürlüğünde biyolojik mücadeleyle ilgili bir laboratuvar oluşturduk. Bir yandan da Bursa Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarından getirdiğimiz ‘Torymus Sinensis’ böceğimizi salımlarımız devam etmektedir. Şu ana kadar 8 bin böceği ormanlarımıza saldık. Cide’de laboratuvarda ürettiğimiz ‘Torymus Sinensis’ böceğini salımlarımız bundan sonrada devam edecek” dedi.