Dağ taş geziliyor her ağaçtan toplanıyor! Kışın talep yağıyor, köylü bayram ediyor

Dağ taş geziliyor her ağaçtan toplanıyor! Kışın talep yağıyor, köylü bayram ediyor

Güneş altında dağlarda gezen köylüler, çalılar arasına girerek dalından tane tane kopardıkları kuşburnu meyvelerini poşet ve çuvallara dolduruyor. Hasat sonrası toplanan kuşburnu, hem reçel ve marmelat hazırlamak için kullanılıyor hem de şifalı olduğu bilinen kuşburnu çayı yapmak amacıyla değerlendiriliyor.

74 yaşındaki Ahmet Barakçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her sene doğadan çok sayıda bitki türünü topladıklarını belirtti. Doğanın bitki türleri açısından zengin olduğunu vurgulayan Barakçin, “Kuşburnu bahardan bahara çiçek açar. Yabani bir meyvedir. Sonbahara doğru kızarır ve biz de toplamaya geliriz. Reçelini yapıyoruz, çay niyetine kaynatıp içeriz” dedi.

Barakçin, “Dağlarda ve taşlık alanlarda yetişiyor. Bugün geldik topladık, eve götürdüğümüzde kaynatacaklar, süzecekler ve reçel üretecekler. Dağ, taş her tarafta kuşburnu var.” diyerek, bu doğal ürünün her alanda bulunabildiğine dikkat çekti.

Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinde yapılan kuşburnu hasadı, hem yöre halkının geçimi hem de sağlıklı gıda üretimi açısından büyük önem taşıyor. Yıl boyunca yapılan bu zahmetli iş, doğal ve sağlıklı beslenmenin kapılarını aralıyor.

Exit mobile version