Bayburt’un en yüksek bölgelerinde yetişen kuşburnu, Ekim-Kasım aylarında olgunlaşarak hasat dönemine giriyor. Kabaçayır köyü sakinleri, dikenli ağaçlardan tek tek elle topladıkları kuşburnu meyvelerini, evlerinde titizlikle ayıklayarak işliyorlar. C vitamini açısından zengin olan bu meyve, kış aylarında sağlık için önemli bir besin kaynağı oluşturuyor.
Kuşburnu toplama işlemi, zor doğa koşullarına rağmen yılın bu dönemde yoğun bir şekilde yapılmakta. Yöre halkı, meyveleri temizleyip saplarını ayıklayarak çeşitli lezzetler ve içecekler yapmak için hazırlıyor. Çiftçiler, kuşburnunu tatlı çorba, reçel, marmelat, meyve suyu ve kurutulmuş haliyle çay yapmak için kullanıyorlar.
Bayburt’a özgü lezzetlerden biri olan “Kokoç” tatlısının da ana malzemesi kuşburnu meyvesi. Kuşburnunun kurusu, tatlı çorba dışında çay, marmelat, pestil gibi ürünlere dönüştürülerek kış boyunca tüketilmek üzere saklanıyor. Kokoç tatlısı, bölgenin coğrafi işaretli ürünlerinden biri olarak yerel mutfağın vazgeçilmezi haline gelmiş durumda.
Bayburt’un bu eşsiz meyvesi, bölgenin geleneksel mutfağında önemli bir yer tutuyor. Kuşburnu, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sağlık açısından sunduğu faydalarla da dikkat çekiyor.
Kuşburnu toplayan Ersoy Oluç, Bayburt dağlarında her yıl Ekim ve Kasım aylarında bolca kuşburnu meyvesi toplandığını belirtiyor. “Kuşburnu, C vitamini deposu, dağlarımızda bolca bulunmakta. Bilenler, gurbetçiler ve yerel halk bu dönemde kuşburnu toplamak için geliyor. Gelemeyenler de bizden kuşburnu talep ediyor. Topladığımız kuşburnunu hem kendimize, hem de eşimize dostumuza gönderiyoruz” diyen Oluç, ayrıca talep arttıkça, bu doğal ürünlerin satışını da yapmaya başladıklarını ifade etti.