Datça’da her gün tüketiliyor, en iyiler listesinde yer alıyor! Su zerresi değse asla bu lezzet tutmuyor

Datça’da her gün tüketiliyor, en iyiler listesinde yer alıyor! Su zerresi değse asla bu lezzet tutmuyor

Gastronomi alanında önemli kaynaklardan biri olarak bilinen ve yaptığı açıklamalarla sık sık adından söz ettiren Hırvatistan merkezli “TasteAtlas” yerel lezzetleri dünyaya duyurmaya devam ediyor. Geçtiğimiz süreçte dünyanın en iyi kurabiyelerini açıklayan platform birçok farklı lezzete yer verirken Türkiye’den herkesin severek tükettiği Acıbadem kurabiyesini de 47. sıradan listeye ekledi. Bademleriyle ünlenen ilçede en çok yapılan lezzetler arasında yer alan acıbadem kurabiyesi, geleneksel Türk kurabiyelerinden biri olarak biliniyor.

Yumurta akı, şeker ve badem ununun birleşimi ile ortaya çıkan bu lezzet orta ateşte pişirilirken limon suyu ile karıştırılarak soğumaya bırakılıyor. Piştikten sonra çiğnenebilir bir dokuya sahip olan acıbadem kurabiyesi Türk kahvesi veya dondurma ile servis edilmektedir.

Muğla’nın Datça ilçesi ile özdeşleşmiş acıbadem kurabiyesinin 51 yaşındaki ustası Müslüm Çimen, yöre halkının ve ilçeye gelen tatilcilerin bu lezzete yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. 1988 yılında mesleğe ilk adımını atan Çimen, acıbadem kurabiyesinin %100 badem, şeker ve yumurta akıyla yaptığını söyledi.

Acıbademin nem ve suya karşı duyarlı olduğunu dile getiren Çimen, kurabiye yapım aşamasında su zerresi ile bile temas halinde olan ürünlerin nemlenerek bozulacağını ve asla istenilen sonuca ulaşmayacağını söyledi. Su değdiğinde hamurun kabarmayacağını dile getiren Çimen, “İncelikli çok kıymetli bir üründür. Ustalık gerektiren, uzun yıllar yapılıp tecrübe edilmesi gereken bir üründür. Her pastacının ve kurabiye ustasının yapabileceği tarzda bir ürün değildir. Bizim topraklarımızın makaronu gibi bir şey.” dedi. Çimen badem tedariğini ise yöre halkı ve toptancılardan sağladığını vurguladı.

27 yaşındaki İmran Aydın Çimen ise kurabiye tarifini babasından öğrendiğini ve geliştirdiğini söyledi. Acıbadem kurabiyesinin yöre halkı tarafından çok sevildiğini dile getiren İmran Çimen, kurabiyenin Datça’nın aroması yüksek bademlerinden yapıldığını belirterek kaliteli bademin iyi işçilikle hazırlanmış kurabiyeleri ortaya çıkarttığını söyledi. Çimen, yoğun sezonda 500 ile 1000 adet arasında satış yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Exit mobile version