Denizlerin filtresine ihracat izni

Denizlerin filtresine ihracat izni

Oksijenin en alt seviyede olduğu İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri sonrası kirliliğin nasıl bertaraf edileceği tartışılırken, Çeşme’de deniz kirliliğini adeta emen, Deniz Patlıcanı (deniz hıyarı) olarak bilinen canlıların da, ihracatla denizlerden toplandığı öğrenildi.

İhracatla Çin, Hong Kong, ABD, Malezya gibi ülkelere satılan Deniz Patlıcanı için uzmanlar bu canlının avlanmasının Ege bölgesindeki denizlerin temiz kalmasını engelleyeceğini ifade etti. Denizlerin akciğeri olarak bilinen deniz hıyarının avlanmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bölgenin 2019’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmi gazete kararıyla koruduğunu, daha sonra da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 11 Ağustos 2024 tarihindeki kararıyla avlanabileceğine dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Karaburun’dan başlayarak güneyde kalan tüm deniz sahasında deniz patlıcanı avlanmasını serbest bıraktı. Bakanlığın 11 Ağustos 2024 tarihinde yayınladığı genelge ile Çeşme Ildır ve güneyindeki deniz alanlarında avlanma izni verildi.

11 Ağustos 2024 Resmi Gazete – ‘Deniz Patlıcanı’na ilişkin avcılık düzenlemesi

Oysa bu bölge, Cumhurbaşkanlığı tarafından 14 Mart 2019 tarihinde “Özel çevre koruma bölgesi” olarak ilan edilmişti.

‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilmişti

ANKARAGÜNDEM’a konuşan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Güler, deniz patlıcanlarının avlanmasının denizlerin temiz kalmasını zorlaştıracağını ifade ederek, “Kaçak avcılar denizin dibinde canlı bırakmadı. Deniz patlıcanlarının türünün yok edilmesi, kirlenecek denizde balık kalmaması anlamına geliyor. Kirli bir deniz, Çeşme turizmine ağır bir darbe vuracak” uyarısında bulundu.

Çeşme Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Güler

Güler, deniz ürünlerinin fiyatlarının da artacağını belirterek, “Balıkçılarımız denizden eli boş dönecek” uyarısında bulundu. Türkiye’nin deniz patlıcanı ihracatından elde ettiği gelirin yalnızca 30 milyon dolar olduğunu aktaran Güler, “Türkiye’nin Deniz patlıcanı ihracatından elde edilen gelir sadece 30 milyon dolar. Ama denizlerimize verilen zarar milyar dolarla ölçülemez” diyerek Tarım ve Orman Bakanlığı’na kararnamenin iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Exit mobile version