Depremzedelere umut olan Örnekevler Köyü, rant kavgasına kurban mı gidiyor? “12 metrekarelik evi bize çok gördüler”

Depremzedelere umut olan Örnekevler Köyü, rant kavgasına kurban mı gidiyor? “12 metrekarelik evi bize çok gördüler”

Örnekevler köyü, Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’ın Kuzeytepe bölgesine “100 tiny house” adlı bir projeyle kuruldu. Depremzedelere prefabrik ev sağlamanın yanı sıra proje, depremzedelerin deprem travmasını atlatmaları için etkinlikler, çocuklar için atölye ve derslerle proje devam ettirildi.

Depremzedeler buraya yerleştikten dokuz ay sonraysa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) AFAD, köyün tahliyesi için köy sakinlerine tebligat gönderdi.

Gönderilen tebligatta bölgede yol çalışması yapılacağı ve köy sakinlerinin evlerini bir hafta içinde boşaltmaları tebliğ edilirken, köy sakinlerinin uygun konteyner kentlere yerleştirileceği bilgisi de yer aldı.

ANKARAGÜNDEM’a konuşan Arzu Yılmaz Kuyucu, Örnekevler köyü sakinlerinden. Kuyucu, depremin ardından eşi ve üç çocuğuyla birlikte Antalya’ya yerleştiklerini, koşulların kendilerini zorlaması sebebiyle de Hatay’a geri döndüklerini söylüyor. Kendisine konteyner çıkmayan Kuyucu, Örnekevler’e başvurduğunda aynı gün anahtarı teslim aldığını, o anda kendisine cennet verilmiş gibi sevindiğini anlatıyor:

“Depremden sonra Antalya’ya gittik, 8-9 ay orada mücadele verdik, yapamayacağımızı anlayınca Hatay’a geri dönmek istedik. Konteyner talebinde bulunduk herkes gibi ama bize çıkmadı, ortada kaldık. Annemlerin konteyner kentinde 7 kişi yaşadık. Sonra karşıma eski çalışanımın vasıtasıyla Örnekevler çıktı. Gittim bana aynı gün anahtarı verdiler. O benim için o kadar büyük bir şeydi ki, bana sanki cenneti verdiler Şimdiden cenneti garantiledin deseler bu kadar mutlu olmazdım, çünkü tam ortada kaldığımız bir dönemdi. ”

Hatay Valiliği’nin kendilerine “Bu evlerden hemen çıkmayacaksınız, o yüzden de önüne ek oda yapabilirsiniz” dediğini de belirtiyor. Zira evler 12 metre kare ve Kuyucu’nun üç çocuğu var.
Kuyucu ve pek çok köy sakini kredi çekiyor, 100’er bin liraya bir oda ve balkon yaptırıyorlar. Dokuz ay sonra, halen kredilerinin taksidi devam ederken de kaldıkları prefabrik evlerinden çıkarılacaklarını, evlerin de AFAD’ın envanterine geçeceğini öğreniyorlar. Kuyucu, içinde bulundukları durumu şu sözlerle anlatıyor:

“Ben esnafım, depremden önce mağazam çok büyüktü ama yıkıldı ve yağmalandı. Şimdi bir konteyner çarşıda bir konteynerde işime devam ediyorum, siftah bile yapmadan. Buradan insan geçmiyor çünkü, ancak internetten satış yapıyoruz. Bu yüzden bu kredilerin üstesinden zaten gelemiyoruz. Yıkılan dükkanımızın esnaf kredileri var, hiçbir yardım hiçbir destek almıyoruz. Yaşayacağımız bir konteyner vermediler Örnekevler’e sığındık biz, şimdi bunu da elimizden alıyorlar.”

Exit mobile version