Derman’ın ölümünde yine ihmal şüphesi… Ailenin avukatı: Elektrik firması soruşturma dosyasında yok

Derman’ın ölümünde yine ihmal şüphesi… Ailenin avukatı: Elektrik firması soruşturma dosyasında yok

İzmir Konak’ta iki kişinin açıkta bırakılan elektrik kabloları nedeniyle akıma kapılıp hayatını kaybetmesinin ardından bir ‘ihmalle ölüm’ iddiası daha yansıdı. Aliağa’da iki yıl önce Derman Acar’ın (3) can verdiği yangınla ilgili itfaiye raporunda ‘Evde yangına yol açacak bulguya rastlanmadı’ denildi. Avukat Hamza Tarık Akman ise Konak’taki faciada suçlanan Gediz Elektrik’in bölgede de hizmet verdiğini belirtti. “Savcılık firmayla ilgili hiçbir soru sormamış. Voltaj incelenmemiş. Firmanın ihmali var” dedi.

İzmir’in Konak ilçesinde 12 Temmuz’da etkili olan sağanak yağışta tıp öğrencisi Özge Ceren Deniz (23) ile müzisyen İnanç Öktemay (44), suda elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi. Skandal facia, uzun süre tartışıldı. Caddedeki kabloların beş yıldır ortada bırakıldığı, esnafı da zaman zaman elektrik çarptığı öğrenildi. Hazırlanan bilirkişi raporunda “İZSU ve Gediz Elektrik, kusurlu” denildi. Olaya ilişkin açılan davada 13’ü tutuklu 42 sanığın yargılanması sürerken Gediz Elektrik, bir başka ihmal faciasıyla tekrar gündeme geldi.

İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Helvacı Köyü’nde 1 Kasım 2022 tarihinde, sabah saatlerinde bir evde yangın çıktı. Alevler kısa sürede binayı sararken o sırada evde bulunan 3 yaşındaki Derman Acar hayatını kaybetti; 17 yaşındaki kuzeni S.B. sağ kurtuldu. Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Hazırlanan iddianame sonrası dava görülmeye başlandı. İtfaiyenin raporunda evdeki priz ve kablolarda herhangi bir yanma görülmediği tespit edilerek “Koridordaki sigorta dağıtım kutusunun yandığı belirlenmiştir. Evin içerisinde yangına sebebiyet verecek herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır. Yangın, şüphelidir” ifadelerine yer verildi. ANKARAGÜNDEM’a konuşan Derman bebeğin babası Cavit Acar, Gediz Elektrik’in hizmet verdiği köyde geçmişte de birkaç kez yangın çıktığını ve ara ara yüksek voltaj nedeniyle elektriklerin kesildiğini aktardı.

1 Ekim’de görülecek duruşma öncesi görüşlerine başvurduğumuz mağdur ailenin avukatı Hamza Tarık Akman ise “Çatıdaki elektrik kablolarına bakılmamış. Bu hususta hiçbir değerlendirme de yok raporda. Söz konusu elektrik firmasının ihmali olabilir. Geçmişte bu şirketin ihmalkarlığı yüzünden iki vatandaşımız hayatını kaybetti. Mahkemede de bunu belirttik. Savcılık, elektrik firmasıyla ilgili hiçbir soru sormamış. O gün elektrik kesilmiş mi, voltaj yükselmesi veya düşmesi olmuş mu, hiçbir inceleme yapılmamış. Yangını 3 yaşındaki bir çocuğun kendi başına çıkarması mümkün değil. Zaten çıkarsa bile korkup kaçması lazım. Bu da mantıksız. Olaydan 1 yıl sonra bir başka ev daha elektrik arızası nedeniyle yanmış” dedi. İddianamenin maddi kusurlar içerdiğini de aktaran avukat Akman, şöyle devam etti: “Derman bebeğin kuzeni S.B, iddianameye annesi şeklinde yazılmış. ‘Şüpheli’ kuzen, yangından etkilendiği için kaçmış ancak Derman bebeği kurtaramamış. Duruşmada, elektrik firmasının şüpheli olarak eklenmesini, iddianamedeki maddi hataların düzeltilmesini ve yeni bir soruşturma başlatılmasını talep edeceğiz” dedi.

Exit mobile version