İş kazalarının son olarak Balıkesir’deki bir fabrikada meydana gelen patlamada 11 işçinin hayatını kaybetmesiyle yeniden gündeme geldiğine dikkat çeken Karal, işçilerin yalnızca ekonomik zorluklarla değil, aynı zamanda iş güvenliği eksiklikleriyle de mücadele etmek zorunda kaldığını belirtti.
Karal, iş kazalarının çoğunun bireysel hataların ötesinde, denetimsizlik, tedbirsizlik ve iş güvenliği kurallarının ihmal edilmesinin bir sonucu olarak meydana geldiğini vurguladı.
İş kazalarının önlenmesi amacıyla yapılan denetimlerin yetersizliğine değinen Karal, “Balıkesir’deki patlama, iş güvenliği önlemlerinin kağıt üzerinde kaldığını ve uygulamada büyük açıklar olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.
Türkiye’de birçok iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin, yazılı raporlarla sınırlı kaldığını ve bu eksikliklerin iş kazalarına yol açtığını ifade etti.
Karal, işverenlerin bu konuda yeterince sorumlu tutulmamasının, iş cinayetlerinin cezasız kalmasına ve olayların tekrarına yol açtığını dile getirdi.
İş kazalarına karşı etkili bir önlem alınmamasının yanı sıra, işverenlerin çoğu zaman cezalandırılmaması da sorunun büyümesine neden olmaktadır.
Karal, “İşçilerin yaşadığı trajediler sadece onların ailelerini değil, tüm ülkenin kalkınmasını da olumsuz etkiler. Asgari ücretle çalışan işçiler, ekonomik zorluklar içinde yaşam mücadelesi verirken, bir yandan da iş kazalarından korunmaya çalışmaktadır. Bu sebeple iş cinayetlerinin önüne geçmek için etkili tedbirler alınmalı ve işverenler, caydırıcı cezalarla sorumlu tutulmalıdır” dedi.