Karal, bütçe görüşmelerinde sıkça maddi konuların ön planda tutulduğunu belirterek, konuşmasında insan odaklı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini ifade etti:
“Hukukun, insanı ilgilendiren her şeyin bir ahlakı olduğu gibi bütçenin de bir ahlakı vardır. Ancak bütçe görüşmelerinde genellikle hesaptan, kitaptan, sanayiden ve maddeden bahsediliyor. İnsanımızın manasına yönelik konular ihmal ediliyor.”
Karal, Kasım 2023’te yayımlanan “Türkiye’de Dindarlık Algısı” araştırmasının sonuçlarına atıfta bulunarak, toplumdaki dindarlık algısının zayıfladığına dikkat çekti. Araştırmaya göre, toplumun %73’ü dindarlığın azaldığını düşünüyor.
Bu durumu internet çağının getirdiği değişimle ilişkilendiren Karal, “Matbaanın icadı Hristiyanlık dünyasını nasıl sarstıysa, internetin icadı da İslam dünyasını sarsmıştır” dedi.
Karal, bilgiye erişimin kolaylaşmasıyla birlikte özellikle genç kuşakların inanç ve ahlak anlayışını yeniden değerlendirdiğini belirtti. Bu süreçte dini kurumsal yapıların yetersiz kaldığını ifade eden Karal, eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi:
“Gecesini gündüzüne katarak kutsal dinimizi asrın idrakine sunması gereken dini yapılar, bırakın bilimsel üretim yapmayı; inancımızı magazinleştirenlere karşı dahi bir duruş ortaya koyamıyor.”
Konuşmasında ilim, ahlak, düşünce ve sanatın önemine değinen Hasan Karal, bu alanların gündelik siyasetin gücünün gölgesinde kaldığını söyledi: