Dışişleri Bakanı Fidan, Kosova yolcusu

Dışişleri Bakanı Fidan, Kosova yolcusu

Fidan’ın ziyaret programında Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Başbakan Albin Kurti ile yapacağı görüşmelerin yanı sıra, NATO Kosova Gücü (KFOR) Komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş ile bir araya gelmesi öngörülüyor. Ayrıca, Kosova Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Prizren ve Mamuşa şehirlerini ziyaret ederek, Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Fikrim Damka ve diğer Kosovalı Türklerle de görüşmeler yapacağı belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Fidan, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Damka ile görüştü

Türkiye, Kosova’nın 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından bu yeni ülkeyi tanıyan ilk ülkelerden biri olmuştu. 2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 723 milyon doları bulurken, Türkiye’nin Kosova’ya ihracatı 703 milyon dolar, Kosova’nın Türkiye’ye ihracatı ise yaklaşık 20 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye, Kosova’da yaklaşık 500 milyon avroluk yatırımla en büyük yatırımcı ülkelerden biri konumunda. Bu yatırımlar, yaklaşık 10 bin Kosovalı vatandaşa istihdam sağlıyor. Ayrıca Türkiye, Kosova’nın savunma ve kalkınma yardımları alanlarında da önemli ortaklarından biri olarak öne çıkıyor.

Kosova’da konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, 10 Ekim 2023 tarihinden itibaren KFOR Komutanlığı’nı üstlenmiş olup, bölgedeki güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunuyor. Türkiye ayrıca Kosova Güvenlik Gücü’ne eğitim ve savunma sanayii ürünleri desteği sağlamaktadır.

Exit mobile version