Dışişleri Bakanı Fidan’dan Gazze açıklaması: Kalıcı ateşkes sağlanmalı!

Bakan Fidan, Gazze’de halen devam eden insani felaketi de görüştüklerinin belirterek, katliamın aylardır sürdüğünü söyledi.

Bu çatışmanın küresel güvenlik açısından artık ciddi bir tehdit olduğuna dikkati çeken Fidan, şöyle konuştu:

“Bu tehdidin varlığı bütün ilgili aktörler tarafından da paylaşılmaktadır. Gazze’deki katliam, her an için bölgesel bir savaşı tetikleme potansiyeline sahiptir. Bu vahşete seyirci kalan bir anlayışla, Filistinlilerin güvenliğini zerre kadar umursamayan bir anlayışla, ilerleme kaydetmek imkansızdır. Gazze’deki bu insanlık dramının son bulması için bir an önce kalıcı ateşkesin sağlanması, tarafların masaya oturmaları gerekiyor. İsrailli esirlerin ve Filistinli tutukluların serbest bırakılması gerekiyor.”

Yerlerinden edilmiş Filistinlilerin evlerine dönmelerinin sağlanması gerektiğini belirten Fidan, İsrail’in, işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi ve Gazze’nin yeniden imarı için kolların sıvanması gerektiğine işaret etti.

Fidan, Gazze’deki krizin, kalıcı barış için bir fırsata çevrilmesinin mümkün olabileceğine inandıklarını dile getirerek “İsrail’i uluslararası kamuoyunun çağrılarına kulak vererek, sürece olumlu yaklaşmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

Bakan Fidan, Türkiye-Romanya ilişkilerinde savunma ve askeri alandaki işbirliğinin önemine dikkati çekerek, Karadeniz’e sürüklenen mayınların iki ülke için büyük tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Bakan Fidan, bu duruma karşı, NATO Vilnius Zirvesi’ndeki taahhütler doğrultusunda, Türkiye’nin öncülüğünde, Romanya ve Bulgaristan’ın katılımıyla “Karadeniz’de Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu” oluşturulduğunu anımsattı.

Fidan, Türkiye, Polonya ve Romanya’nın “bugün olduğu gibi gelecekte de” bölgenin istikrarına ve küresel barışa katkı sağlamaya devam edeceğini kaydetti.

Exit mobile version