Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanı Bucak: Hükümet belediyeleri kısıtlıyor

Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanı Bucak: Hükümet belediyeleri kısıtlıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, toplantıdaki konuşmasında, “Hareket özgürlüğü merkezi hükümet tarafından kısıtlanmış onlarca belediye eş başkanından biri olduğunu söyledi.

Bucak, “Orta Doğu ve Kürt coğrafyası başta olmak üzere; savaşın, çatışmanın, sömürünün, kutuplaşmanın, yoksulluğun, kadın düşmanlığının adeta özel savaş politikası olarak bizlere dayatıldığı bu çağda, en acil şekilde yerellerden başlayarak diplomasi kanallarını örmemiz, kentler ve bölgeler arası iş birliği geliştirmemiz gerekirken yurt dışındaki mekanizmalarla dayanışma köprüleri inşa etmemizin önüne engeller konmaktadır.” yorumunu yaptı.

Belediye eş başkanları olarak karşı karşıya oldukları tablonun yerel yönetimleri işlevsiz kılmaya, yetkilerini daraltmaya, mali özerkliklerini tamamıyla bypass etmeye dönük olduğunu ifade eden Bucak, “Belediyeleri iş yapamaz hale getirme uğraşının yanında, toplum bir kutuplaşma siyasetine maruz bırakılmaktadır. Nitekim bizler her gün bunun sonuçlarını kentlerimizde görebilmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Serra Bucak’ın açıklamalarına Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç ve Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay tepki gösterdi.

UCLG-MEWA Eş Başkanlığı görevini de yürüten Ahmet Metin Genç, “Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir belediye başkanının hareket serbestiyetinin kısıtlanmadığını belirtmek istiyorum. Ben Trabzon’dan nasıl seçilmişsem Sayın Başkan da Diyarbakır’da o şekilde seçildi. Bunu bir polemik yaratmak için söylemiyorum ama bu platformun özellikle hükümete karşı siyasete alet edilmesine itiraz ediyorum.” şeklinde konuştu.

2023-2024 UCLG Dönem Başkanı Uğur İbrahim Altay ise uluslararası bir toplantıda Türkiye’yi şikayet etmenin haksızlık olduğunu vurgulayarak, “Toplantının katılımcılarının ülkemiz hakkında haksız kanaate varmalarını ülkemize haksızlık olarak görüyorum. Türkiye’de yerel yönetimlerin baskı altında olduğunu söylemek, iş yapamaz hâle getirildiğini söylemek, en hafif tabirle ülkemize büyük bir haksızlık olur.” eleştirisini yaptı.

Exit mobile version