Dört bebeğinden üçünü kaybeden aile bir yıldır hukuk mücadelesi veriyor: Sağlık Bakanlığı’ndan soruşturma iznine yanıt yok

Dört bebeğinden üçünü kaybeden aile bir yıldır hukuk mücadelesi veriyor: Sağlık Bakanlığı’ndan soruşturma iznine yanıt yok

Okutucu ailesi, özel G.Y. Hastanesi’nde sağlıklı olarak doğan bebeklerinin gereksiz yere haftalarca kuvözde tutulduğunu ve bu süre zarfında hastaneden enfeksiyon kaptıklarını iddia etti. Aileye göre bu ihmaller, bebeklerin hayatını kaybetmesine neden oldu. Üç bebeğini kaybeden Hamide Okutucu, dördüncü bebeği Cemre’yi ise yoğun çabalar sonucunda başka bir hastaneye sevk ettirerek hayatta tutmayı başardıklarını belirtti.

Okutucu ailesi, avukatları aracılığıyla Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruda, “şüpheli hastanede görevli hekimler, bölüm personelleri, başhekim ve hastane sahipleri” hakkında yargılama talebinde bulundu. Suç duyurusu, “Taksirle Ölüme Sebebiyet Verme”, “Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi” ve “Görevi Kötüye Kullanma” suçlamalarını içeriyor. Aile, başka ölümlerin önüne geçilmesi için ihmallerden sorumlu kişilerin adalet önünde hesap vermesi gerektiğini savundu.

Suç duyurusunda yer alan raporlar, bebeklerin ölümüne dair şüpheleri artırdı. İlk bebek, doğumdan iki gün sonra ani kardiyak arrest (kalp durması) nedeniyle kaybedildi. Rapor, 25 Mayıs 2023 tarihli epikrizde, “Takiplerinde brakardiye giren hastada ani kardiyak arrest gelişti. 45 dakika CPR uygulanan hastadan cevap alınamaması üzerine eksitus kabul edildi.” şeklinde yer aldı.

İkinci bebek olan Erdal, 23 Mayıs’tan 30 Haziran’a kadar kuvözde kaldı ve 1 Temmuz’da ani kardiyak arrest nedeniyle yaşamını yitirdi. Ölüm raporu ise ilk bebekteki ifadelerin birebir aynısıyla yazıldı. Aynı durum, üçüncü bebek olan Emre’nin 5 Ağustos’ta yaşamını yitirmesiyle de tekrarlandı.

Ailenin dördüncü bebeği olan Cemre, diğer üç kardeşinin aksine başka bir hastaneye sevk edilerek hayatta kaldı. Ancak, Cemre’nin de küvözde kaldığı süreçte ciddi sağlık sorunları yaşadığı ortaya çıktı. Cemre’nin her iki gözünde de görme kaybı tespit edildi. Yapılan tahlillerde ise maya mantarı (candida albicans) enfeksiyonu belirlendi. Bu mantarın sağlıksız ve hijyenik olmayan koşullarda ortaya çıktığı, dolayısıyla hastanenin sorumluluğunda olduğu ifade edildi.

Exit mobile version