Dünya bu ürünün peşinde! Doğal antibiyotik insanları iyileştiriyordu kendi hasta oldu! Hasat sezonunda %30 kayıp

Dünya bu ürünün peşinde! Doğal antibiyotik insanları iyileştiriyordu kendi hasta oldu! Hasat sezonunda %30 kayıp

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde üretilen Taşköprü sarımsağı lezzeti ile adını dünyaya duyurdu. İçerisinde yer alan Selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağı tarlalardan tek tek toplanıyor. Kastamonu’da 5.000 ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağın da bu yıl 24.000 dekarlık alanda dikim çalışması gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıla göre %30 daha az alanda ekim yapıldığı görülürken Taşköprü sarımsağının da çil hastalığına yakalandığı aktarıldı. Taşköprü sarımsağının çillerinde oluşan hastalık sarımsağın büyümesini engellerken Bu sebeple sarımsakta %30 verim kaybı beklentisi yaşanıyor.

Taşköprü’de sarımsak üreticiliği yapan Hasan Yıldırım, bu yıl üretimde düşüş görüldüğünü söyledi. Sarımsaklarda bu yıl çil hastalığı nedeniyle verim kaybı yaşandığını söyleyen Yıldırım, “Bu hastalığı çözmek için bugüne kadar ziraatçilerimiz bu işin üzerine düşmediler. Yıllardır bu hastalık var. Fakat zamanla bu çil hastalığı bölgemizde çoğaldı. Bize sıkıntı oluşturuyor” dedi.

Yalnızca sarımsağın büyümesine engel olan çil hastalığını işaret eden Yıldırım, insan sağlığı için herhangi bir zararı olmadığını ifade ederek sarımsakların büyüyemediği için verim kaybı yaşadığını söyledi. Vatandaşların sarımsakta hastalık olduğunu düşünmemesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, ürünlerde hastalığın yalnızca büyüme konusu da görüldüğünü tadında ve dokusunda hiçbir zarar olmadığını ifade etti. Yıldırım, “Şu anda ekim, geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 civarında düştü. Sarımsaktaki çil hastalığı sebebiyle de yüzde 30 civarında verim düştü. Örneğin, ben tarlamdan dönüm başına 800-900 kilo civarında sarımsak almam gerekirken, bu yıl ancak 300-400 kilogram alabileceğim. Bu da üreticileri çok etkiliyor” sözlerini dile getirdi.

Taşköprü ilçesinde Alatarla köyünde işçi başkanı olan Aysel Topçu, yıllardır sarımsak işiyle uğraştığını belirterek çiftçi olarak emek verdiklerini söyledi. Günlük başkanlığını 13 yıldır yaptığını ifade eden Topçu, verilen emeklerin karşılığının alınmadığını vurguladı. Kış aylarında toprakla buluşan sarımsakların bahar ayında hasat edildiğini işaret eden Topçu, “Bu süre zarfında otunu temizliyoruz, çapasını yapıyoruz. Topraktan çıkartması, ayıklaması, bağlaması; sarımsağın her aşaması zor ama emeklerinin karşılığını hiçbir zaman çiftçi alamıyor. Bu yıl hasadımız Allah’a şükür başladı. Sarımsaklarımız bu yıl hasta. İyi olan yerler de var, kötü olan yerler de var. Allah ne verdiyse o, yapacak bir şeyimiz yok. Rızkımız bu kadar demek ki” dedi.

Exit mobile version