Dünya için halen küresel bir tehdit: Kuduz!

Dünya için halen küresel bir tehdit: Kuduz!

Kuduz, genellikle enfekte bir hayvanın ısırmasıyla insanlara geçiyor. Enfekte hayvanlar arasında köpekler, yarasalar ve diğer memeliler yer alıyor. Kuduzun belirtileri, ısırık sonrası birkaç hafta içinde ortaya çıkıyor. Kuduzun belirtileri genellikle ateş, baş ağrısı ve anksiyete gibi semptomlar görülüyor. Hastalık ilerledikçe, sinir sistemi de etkileniyor ve ölümle sonuçlanabilir.

O ilde kuduz karantinası! 10 gün boyunca giriş çıkış yasak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kuduzun önlenebilir bir hastalık olduğunu vurguluyor. Aşılar, enfekte hayvanların kontrolü ve halkın bilinçlendirilmesi, bu hastalığın yayılmasını önlemede kritik rol oyunuyor. Uzmanlar, her yıl milyonlarca insanın kuduz aşısı ile korunabileceğini ve bu hastalığın sona erdirilebileceğini belirtiyor. Bu nedenle, kuduz riski taşıyan hayvanlarla temasta bulunanların aşılanması, tedavi sürecinin bir parçası olarak büyük önem taşıyor.

O ilde kuduz şüphesi!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Türkiye’de sahipsiz köpek sayısının 4 milyona yaklaştığını, Dünya Sağlık Örgütünün de kuduz riski açısından ülkeyi “yüksek risk” kategorisinde tanımladığını belirtmişti.

Yumaklı, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken 2023 yılında bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmıştır. Bu tablonun insan hayatı ve sağlığı açısından ürkütücü boyutlarda olduğu aşikardır.” demişti.

Dünya nüfusunun yüzde 10’u kadar sahipsiz hayvan bulunuyor!

23 Eylül Dünya Kuduz Günü’nde, Türkiye’de son 5 yılda yaşanan kuduz vakaları, bu hastalığın ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Exit mobile version