Dünya Sağlık Örgütü: “En yüksek alarm” Türkiye: “Alarma gerek yok”

Dünya Sağlık Örgütü: “En yüksek alarm” Türkiye: “Alarma gerek yok”

Dünya yine salgın teyakkuzunda… Kongo’da başlayan Maymun Çiçeği salgını hızla komşu ülkelere yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü, en az 524 kişinin ölümüne yol açan salgın için 196 ülkede bağlayıcı olan ‘küresel acil durum’ ilan etti. Uzmanlar “Kovid’den daha öldürücü” uyarısı yaparken binlerce Afrikalı öğrencinin üniversite kaydı için geleceği, kaçakların bulunduğu Türkiye’de yine aynı ‘umursamaz’ yaklaşımın devrede olması endişe yarattı.

Sağlık Bakanlığı, Kovid öncesindeki gibi yine “Alarm söz konusu değil” açıklaması yaptı. Enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, kritik süreçte en büyük tehlikenin gerçeği gizlemek olduğunu belirterek “Uyarıya rağmen önlem almazsanız fırtına gelince kaçacak yer bulamazsınız” dedi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da önlem çağrısında bulundu. CHP’li Burhanettin Bulut ise Sağlık Bakanlığına bir eylem planı olup olmadığını sordu.

Vakaların yüzde 96’sının görüldüğü Kongo’ya THY uçuşlarının devam etmesi gündem haline geldi. Sosyal medyada ‘Salgını taşıyoruz’ paylaşımları yapıldı. Koronavirüs’te de DSÖ’nün pandemi ilanına rağmen Umre seferlerinin sürdürüldüğü hatırlatılarak “Bu kez aynı hataya düşülmesin” denildi.

Dünya Sağlık Örgütü, Kongo’da ortaya çıkan ve dünyaya hızla yayılmaya başlayan Maymun Çiçeği (mpox) virüsü için en yüksek seviyede ‘küresel acil durum’ ilan etti. Uyarı sonrası dikkatler Sağlık Bakanlığı’na çevrildi. Olayı takip ettiklerini belirten Bakan Memişoğlu’un “Şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil” demesi Kovid’de geç alınan tedbirleri akla getirdi. Sosyal medyadan Afrika ülkeleriyle uçuşların sürdüğüne dikkat çekilirken uzmanlar “Uyarıya rağmen önleminizi almazsanız fırtına geldiğinde kaçacak yer bulmak güç olabilir” dedi.

Kaymun Çiçeği virüsü Kovid-19 gibi zoonotik bir hastalık. Yani ilk olarak hayvanlardan insanlara bulaştı. Maymun çiçeği ilk 1970’te şimdiki Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bir insanda görüldü. Sonraki yıllarda Orta ve Batı Afrika’daki bölgelerde insanlar arasında maymun çiçeği salgınları ortaya çıktı. DSÖ’ye göre hastalığın belirtileri genellikle iki ila dört haftalık bir süre boyunca devam ediyor ve sonrasında kendiliğinden geçiyor. Ancak ciddi vakalar da meydana gelebiliyor. DSÖ, bugüne dek hastalığa yakalananların yaklaşık yüzde 3 ila yüzde 6’sının hayatını kaybettiğini kaydetti. Kovid’in aksine küçük çocuklar arasında ölüm riski daha yüksek.

ABD, AVUTRALYA VE AVRUPA’YA SIÇRADI: Maymun çiçeği virüsünün 14 ülkede 100’den fazla kişide tespit edilmesinin ardından yeni bir salgın riskine dair endişeler de arttı. Virüs şimdiye dek ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Portekiz, İspanya, İtalya, İsveç, Belçika, Fransa, Avustralya, Almanya, İsrail, İsviçre ve Hollanda’da görüldü. Toplamda 100’den fazla vakanın tedavi altına alındığı bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Kongo’da ortaya çıkıp Afrika’yı etkisi altına alan maymun çiçeği (Monkeypox / Mpox) virüsü salgını nedeniyle en yüksek seviyede ‘küresel acil durum’ ilan etti. Acil durum ilanı, hükümetlerin ve uluslararası örgütlerin hastalığın yayılmasını engellemek için çabalarını artırmaları anlamında DSÖ’ye bazı yetkiler veriyor. DSÖ, bazı şehirler ve bölgeler için seyahat uyarısı yapabiliyor.

Exit mobile version