Ekonomist Remzi Özdemir: TÜİK zeytinyağını 100 lira gösteriyor ama litresi 300 liradan satılıyor – Ankaragündem

Ekonomist Remzi Özdemir: TÜİK zeytinyağını 100 lira gösteriyor ama litresi 300 liradan satılıyor – Ankaragündem

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) sır gibi sakladığı madde fiyatları belli oldu. Ev kiralarını 6 bin üzerinden hesaplayan kuruma göre uzman doktor muayenesi 33 lira 69 kuruş, yurt ücreti 457 lira, ev kirası ise 5 bin 845 lira.

TÜİK’in sakladığı ve uzun süre sonra ortaya çıkan madde fiyatlarını ekonomist Remzi Özdemir değerlendirdi. TELE1’de yayınlanan Gerçek Haber Gerçek Ekonomi programına konuk olan Özdemir, “Türkiye’de emekliye, asgari ücretliye, çalışana en büyük kötülüğü TÜİK yaptı. Bugün hala zeytinyağının litresini 100 TL olarak gösteriyor. Oysa bugün zeytinyağının 1 litresi 300 liradan satılıyor.” dedi.

Ekonomist Remzi Özdemir şunları söyledi:

“Hayretler içerisindeyiz. Hala uzman doktorun ücreti 34 bin – 35 bin lira olarak baz alınıyor. Allah aşkına bu ülkedeki fiyat algısının siz sağlıklı olduğunu ölçebilir misiniz? Bugün insanların fiyat algısı bozulmuştur. Fiyat algısının bozulmasının tek sebebi, tek sorumlusu TÜİK’tir. Çünkü TÜİK sağlıklı bir ölçüm yapabilseydi eğer hatta gerçek bir ölçüm yapabilseydi, insanların, emeklinin, çalışanın ücretini ona göre arttıracaktı. Ona göre artacağı için, belki de bugün bir emekli maaşı, geçenlerde Ozan Bingöl bir hesaplama yapmıştı, normal şartlarda şuan emekli maaşının 30 bin civarlarında olması gerekiyor. Bugün 30 bin lira alan bir emekli için 90 TL limon çok gelmeyecekti. İşte zincir burada kopuyor. Türkiye’de emekliye, asgari ücretliye, çalışana en büyük kötülüğü TÜİK yaptı. Bugün hala zeytinyağının litresini 100 TL olarak gösteriyor. Oysa bugün zeytinyağının 1 litresi 300 liradan satılıyor. Ve biz dünyanın en büyük zeytin üreticisiyiz. Maalesef yapılacak bir şey yok. Bu fiyatlar önümüzdeki yıla göre iyi fiyatlar diyebiliriz. Biz bunu sadece limonda görmeyeceğiz. Bu kış ciddi anlamda domates ve benzeri sebze ürünlerinde de göreceğiz. Öyle fiyatlar göreceğiz ki belki de domatesi Aralık ayında 100 TL’ye alacağız. 100 lira şuan çok fantastik geliyor, ama o gün geldiğinde 100 lirayı da makbul kabul edeceğiz. Çünkü fiyat algımız bozuldu.”

TÜİK’in enflasyon oranını ölçerken fiyat artışını değerlendirmeye aldığı unsurlardır. Diğer adıyla enflasyon sepetinde bulunan öğeler, tüketici harcamalarının önemli bileşenlerini kapsar ve genellikle şunları içerebilir: Gıda maddeleri: Ekmek, et, süt, meyve, sebze, yağ gibi temel gıda ürünleri. Konut: Kiralar, gayrimenkul fiyatları, ev aletleri gibi konutla ilgili maliyetler.

2024 yılında ise 81 ilin tamamı ve 227 ilçe kapsamında 28 bin 252 iş yeri ve 5 bin 246 konut (kira), 406 madde, 913 çeşit madde çeşidi değerlendiriliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Exit mobile version