Eksper gelmeden müdahale yok!

Eksper gelmeden müdahale yok!

İklim değişikliği ve artan orman yangınları, hayvanların yaşamını tehdit ediyor. Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi’nden Çağdaş Küpeli ise tarım sigortası nedeniyle hayvanların tedavi edilmesine eksper gelmeden izin verilmemesinin hayvanları ‘mal’ olarak görmenin bir sonucu olduğunu aktardı.

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale’de 575 hektarlık alan küle dönerken bu kez de Diyarbakır ve Mardin arasındaki alanda anız yangını çıktı. Yangınların bilançosu gün geçtikçe artarken, bu alanlarda yaşayan hayvanların ölümüne ilişkin net bir açıklama yapılmadı.

ANKARAGÜNDEM’a konuşan, Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi’nden Çağdaş Küpeli “Hayvanlar acı çekerken bazı sahipler, müdahaleyi geciktirerek ekspertiz raporu bekliyor” açıklamasını yaparken, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, anız yakılmasının sadece orman yangınlarına sebep olmakla kalmadığını, aynı zamanda doğanın dengesini de bozduğunu ifade etti.

Orman yangınlarının vahşi yaşam üzerindeki etkilerine değinen Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi’nden Çağdaş Küpeli ise, “Yanan sadece ormanlar değil, tarlalardaki tüm canlılar da zarar görüyor. Hayvanlar acı çekerken bazı sahipler, müdahaleyi geciktirerek ekspertiz raporu bekliyor. Üzücü bir gerçek ki ülkemizde hayvanlar, maddi bir değerleri olmadığı düşünüldüğünde yok edilmesi gereken varlıklar olarak görülüyor” değerlendirmesini yaptı.

Anız yakılmasının sonucu

Yangınlarla mücadelede işçi sayısındaki azalmanın da ekosisteme zarar verdiğine dikkat çeken Küpeli, “Orman işçilerinin sayısı azalırken, yangın koridorları ve söndürme araçlarının eksikliği ekosisteme ve hayvanlara zarar veriyor. Bir iklim değişikliği bakanlığı kurulması da artık kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version