Avustralya Meteoroloji Ofisi’nin yaptığı açıklamaya göre Haziran 2023 tarihinde başlayan El Nino, Nisan ayının ortalarında bitti ve başladığı günden 15 Mayıs’a kadar geçen süreçte sıcaklık rekoru kıran gün sayısı 248 oldu.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino’nun ölçülerek belirlendiği Peru kıyılarından itibaren şiddetin sonlandığını belirtti. Tüm dünyada El Nino etkisinin Temmuz ayının ortasına kadar devam edeceğini ve bu süreçte yeni rekorların kırılmasını öngördüklerini aktaran Kurnaz, El Nino’nun başından bu yana 11 ayın hepsinde sıcaklık rekoru kırıldığını, muhtemel on ikinci ay olan Mayıs’ın da rekor sıcaklıklar ile son bulacağını ifade etti.
Son El Nino olayının 1998 ile 2026 yılındaki gibi Süper El Nino olmadığının altını çizen Kurnaz, şunları söyledi:
“Bu aşırı kuvvetli değildi ancak iklim değişikliğinin üzerine bindiği için sıcaklıklar rekor kırdı. Bu nedenle aylarca dünya genelinde kırk türlü bela gördük ve bunları yine görmeye devam edeceğiz. İklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde devamlı yukarı doğru giden bir ortalama sıcaklık var. Bu etki sürerken, bazı zamanlarda sıcaklık daha fazla yukarı gidiyor, bazı zamanlarda daha az yukarı gidiyor. Fazla yukarı gitmesine El Nino, daha az yukarı gitmesine La Nina diyoruz ama her durumda sıcaklıklar yukarı doğru gidiyor. Artık El Nino olduğunda hava sıcaklıklarının aşağı yukarı rekor kıracağını söyleyebiliyoruz. El Nino 3 sene hiç görülmese, La Nina bile olsa yüksek sıcaklık rekoru kırılır çünkü arka taraftaki iklim değişikliği çok şiddetli hale geldi.”
Nisan ayının sonlarında tüm dünyada sıcaklık artışları , Mayıs ayının başında ise sıcaklık düşüşlerinin gözlemlendiğini anımsatan Kurnaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İklim değişikliğiyle birlikte bütün bu oynaklıklar da şiddetleniyor. İstanbul’da bu oynaklıkları görüyoruz. Nisan sonu, mayıs başında İstanbul’da yaşanan hava serinlemesi anormal değildi, mevsim normallerinin alt sınırındaydı sıcaklıklar. Ancak öncesindeki haftalarda 26-28 dereceleri gördük ve yaz geldi gibi bir tablo oldu. Bu oynaklık artıyor ve bu nedenle mevsimler kaydı diyoruz. Yaz gittikçe uzuyor, kış gittikçe kısalıyor, baharlarda gittikçe çok oynak dönemler oluyor. Bazı günler mevsim normallerinin üst sınırında sıcaklıklarda oynama oluyor, bazı günlerde ise alt sınırda oynama oluyor.”