Elinde 1-5-10-25-50 kuruş olanlar dikkat! Her şey bu şekilde başlıyormuş…

Elinde 1-5-10-25-50 kuruş olanlar dikkat! Her şey bu şekilde başlıyormuş…

MADENİ PARALAR BU ŞEKİLDE ÜRETİLİYOR

Madeni para üretiminde hammadde seçimi önemli bir yere sahipken dikkatlice planlanmış bir dizi adımlar takip ediliyor. Bu süreç içerisinde bakır, nikel, çinko gibi özel metal karışımlarının seçimi ile serüven başlıyor.

Seçilen hammadde son derece özenli bir şekilde işlenirken denetim aşaması ile birlikte nihai ürünlerin yüksek kalite standartlarına uygun olmasını sağlanmaktadır. Üretim sürecini kalbini oluşturan özel tasarım makineleri ise dakikada 9 ayrı pres ile birlikte 700-800 madeni para üretme kapasitesine sahiptir. Yüksek hassasiyetle çalışan madeni paraların her birinin mükemmel bir şekilde üretilmesi de garantilenmiş oluyor.

Madeni para üretim aşamasında en dikkat çeken aşamalardan biri ise her bir paraya kendine özgü desen ve değer kazandıran özel damgaların içlenmesidir. Bu durum her paranın ayrı bir hikayesini ortaya çıkarırken damgalar paranın kimliğini ve değerini belirliyor. Bu sayede bir ödeme aracı olmaktan çıkıp resmen bir sanat eserine dönüşüyor.

Merkez Bankası tarafından üretilen madeni paralar arasında 1 TL, 50 kuruş, 25 kuruş, 10 kuruş, beş kuruş ve 1 kuruş gibi farklı değerlere sahip paralar bulunmaktadır. Kağıt para olarak kullanılan 5 TL ise madeni paralar arasında eklenerek bir sanat eseri haline dönüştü.

Üretim süreci tamamlandıktan sonra Bu paralar özelde paketlenip paketlenme sürecinin ardından Kullanıma hazır hale gelmektedir. Kullanım kolaylığı amacıyla da farklı miktarlarda paketlenmektedir. Her paket ağırlık testine tabi tutulurken her poşet içeriğinin doğru ve eksiksiz olduğu da test edilir. Başarıyla geçen her bir poşet özel kutulara yerleştirilirken Merkez Bankası’na veya onun şubelerine gönderilmek üzere hazır hale getirilir.

Exit mobile version