Emekli maaşına zam için geri sayım başladı: İşte masadaki 3 formül! Zam, enflasyon rakamlarına göre belirlenecek

Emekli maaşına zam için geri sayım başladı: İşte masadaki 3 formül! Zam, enflasyon rakamlarına göre belirlenecek

Mayıs ayına kadar kesinleşen enflasyon verisi Ocak-Mayıs dönemi yüzde 22,72 olarak belirlendi. Haziran ayı beklenti anketinde enflasyon yüzde 2,52 olarak tahmin edilmektedir. Bu tahmine göre 2024 ilk yarıyılı hesaplandığında enflasyon yüzde 25,81 oranında çıkmaktadır. Bu veri SGK, BAĞ-KUR emeklilerinin alacakları maaş farkı olacaktır.

TV100’de yer alan habere göre, memur ve memur emeklilerine kamu sendikası ile Çalışma Bakanlığı bünyesinde 2 yıllığına toplu sözleşme belirleniyor. 2024 yılının ilk yarıyılı için yüzde 15 ikinci yarıyılı içinde yüzde 10 olarak belirlendi.

Eğer ilk yarıyıl enflasyon verisi yüzde 25,81 olarak çıkarsa, memur ve memur emeklilerine yüzde 20,34 oranında maaş farkı verilecek.

Refah payı olarak kamuoyunda üç rakamdan bahsediliyor. Bunlar yüzde 5, yüzde 10, yüzde 15 olarak telaffuz ediliyor.

Eğer yüzde 5 oranında belirlenirse SGK, BAĞ-KUR emeklisi yüzde 25,81 + yüzde 5 refah payı ile birlikte yüzde 30,81 oranında zam alacak. Diğer varyasyonlarda ise yüzde 35 ve yüzde 40 olacak.

SGK ve BAĞ-KUR emeklileri ile memur emeklilerine zam eşitleme formülü uygulanırsa memur emeklileri yüzde 5 oranında daha fazla refah payını alacak.

Kök maaşlar ile ilgili bir düzenlemenin geleceği tahmin ediliyor. Çünkü verilen enflasyon farkları kök maaşlara geliyor.

Kök maaşı 8 bin TL’nin altında kalanlara hissedilir bir maaş farkı gelmeyeceği için mutlaka bir düzenlemenin yapılması bekleniyor.

Exit mobile version