Vatandaşlar, Sinop’un Türkiye’nin en yaşlı ili olmasının en temel nedeninin kısıtlı iş imkanlarından dolayı gençlerin şehirden geç etmesine ve yaşlıların da huzurlu ve sakin olmasından dolayı burayı tercih etmesine bağlıyor.
Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il, 2023 yılında da yüzde 20,0 ile Sinop oldu. Sinop’ta yaşlı nüfus oranı yüzde 20,0 olurken, bu oran erkeklerde yüzde 18,7, kadınlarda ise yüzde 21,4 oldu. Sinop’u yüzde 19,5 ile Kastamonu, yüzde 18,3 ile Giresun izledi.
Şehrin en yaşlı il olmasını değerlendiren bölge halkından İbrahim Gündoğdu, kentte belirli bir iş sahası olmadığını vurgulayarak, “Bizim memleketimiz ağırlıklı olarak emekli memleketi. Yaşlı bir nüfus. Bizim gençlerimiz dışarıda okur, öğrencidir. Memleketimize gelen memurlar burada emekli olduktan sonra kalır, gençlerimiz de dışarıda okur. Burada belirli bir iş sahası yok. Önemli bir gelir kaynağımız da yok. O yüzden gençlerimiz gelirlerini dışarıda ararlar ve okurlar. Biz böyle mutluyuz” şeklinde konuştu.
Sinop’ta yaşayan bir başka vatandaş Taştan Çoban ise, “Gördüğüm kadarıyla Sinop’ta doğru dürüst bir üretim yok. Emekli şehri. Güzel ve rahat bir şehir. Biz memurlar belli yıllardan sonra bazı şeylere ayak uydurmada zorlanıyor muyuz bilmiyorum ama rahat bir il istiyoruz. Burası emekliler için çok rahat ve çok güzel bir şehir. Fakat üretim de olmaması bu yaşlı nüfusun artmasına sebep oluyor diye düşünüyorum” dedi.