Emekliler Zam İçin Gün Sayıyor: Hükümetten Ara Zam Müjdesi Gelecek Mi?

Emekliler Zam İçin Gün Sayıyor: Hükümetten Ara Zam Müjdesi Gelecek Mi?

Memur ve memur emeklileri, Salı günü hükümetle yapılacak zam pazarlığının sonucunu merakla bekliyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin teklifi yüzde 5+4, memur sendikalarının talebi ise yüzde 21+21 olmuştu. Bu oranlar arasında bir uzlaşma sağlanamazsa, zam oranını belirlemek için hakem heyeti devreye girecek.

Memur ve memur emeklileri, enflasyon farkının yanı sıra seyyanen zam da istiyor. Ayrıca ek ödemelerin emekli aylığına yansıtılması, aile ve çocuk yardımının artırılması, ek gösterge sorununun çözülmesi gibi talepleri de var.

SGK emeklileri ise Meclis’in 1 Ekim’de açılmasını iple çekiyor. Çünkü Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, SGK emeklileri için de çalıştıklarını söylemişti. Bakan Bilgin’in bu açıklaması, yılbaşından önce ara zam olabileceği beklentisini körükledi.

SGK emeklileri, asgari ücretin yaklaşık 4 bin lira altında kalan 7 bin 500 lira ile hem kış aylarının zorunlu harcamalarını (odun, kömür, doğalgaz) hem de hayat pahalılığını karşılamakta zorlanıyor. Türkiye Emekliler Derneği’nin tespitine göre, emeklilerin psikolojisi hızla bozuluyor.

Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, emekli maaşlarının en az asgari ücret düzeyine çekilmesini istediklerini söyledi. Ergün, “15 buçuk milyon emeklinin 6 bin 500’ün altında maaş alıyor. Yüzde 80’i de asgari ücretin altında maaş alıyor. Daha nasıl dile getirelim bilemiyorum. Rakamlar ortada.” dedi.

Emekliler, kış mevsiminden çok korktuklarını belirtiyor. Doğalgaz fiyatlarına yapılacak zamlar, emeklilerin bütçesini daha da sarsacak. Emekliler, “Kışın devamlı zam yapacaklar. Ödeyemeyeceğiz. Ben şahsen ödeyemem. Zaten ekmeğe veriyorum 50 lira günde. Nasıl ödeyeceğim?” diye soruyor.

Emeklilerle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarını aldıklarını ve çalışmaya başladıklarını söyleyen Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, ara zam konusunda net bir tarih vermedi. Bakan Işıkhan, “Çalışıyoruz.” sözleriyle emeklileri Ocak ayına kadar bekletmeye çalışıyor.

Exit mobile version