Erdoğan’dan “değiştirilemez maddeler” açıklaması: Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle sorunumuz yok

Erdoğan’dan “değiştirilemez maddeler” açıklaması: Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle sorunumuz yok

1 Ekim Salı günü TBMM’de gerçekleştirilen açılışta Erdoğan, Türk demokrasisini darbe anayasasından kurtarmak için yeni ve sivil bir anayasa ile buluşma çağrısını yineledi. “Tüm siyasi partilerin yeni anayasa çağrımıza yapıcı cevap vermelerini samimiyetle temenni ediyoruz” diyen Erdoğan, Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle ilgili Cumhur İttifakı’nın herhangi bir sorun yaşamadığını da ekledi.

Erdoğan, “Tüm siyasi partilerin yeni anayasa çağrımıza yapıcı cevap vermelerini samimiyetle temenni ediyoruz. Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle partimizin, Cumhur İttifakının bir sorununun olmadığını, bu tartışmaların sürece katkı sağlamadığını ifade etmek istiyorum” dedi. Ayrıca, Numan Kurtulmuş’un 3. madde konusundaki eleştirilerine de yanıt vererek, bu tartışmaların gündemde kalmasının gerekli olmadığını vurguladı.

Anayasa ile ilgili çağrıda bulunan Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı’nın inşası için içerde ve dışarıda koşturmaya devam ediyoruz. Daha adil ve müreffeh Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. Darbe anayasasından kurtulmalıyız. Türkiye’yi sivil ve demokratik bir anayasa ile buluşturmalıyız. Tüm siyasi partilerin yeni anayasa çağrımıza yapıcı cevap vermesini samimiyetle temenni ediyoruz. Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle partimizin, Cumhur İttifakının bir sorununun olmadığını, bu tartışmaların sürece katkı sağlamadığını ifade etmek istiyorum. Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili tartışma yok. Bu maddeler üzerine tartışmalar sürece katkı sağlamaz.” ifadelerini kullandı.

İsrail, Gazze’de durmayacak demiştik. İlk günden bu yana bu söylemlerimizin haklı olduğu ortaya çıktı.

İsrail’in Gazze’deki saldırgan tutumuna değinen Erdoğan, “İsrail’in durmayacağını, gözünü bölgedeki diğer ülkelere dikeceğini her fırsatta ifade ettik” dedi. Erdoğan, BM’nin durumu ile ilgili kaygılarını paylaşarak, “Kendi personellerini dahi koruyamayan bir BM görüntüsü uluslararası sistem adına utanç ve kaygı vericidir” ifadesini kullandı. Ayrıca, “Güvenlik Konseyi’nin İsrail’i durdurmak için daha neyi beklediğini merak ediyoruz” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “Bu ikazlarımızdan dolayı bazı dostlarımızın ve ülkemiz içindeki malum kesimlerinin haksız eleştirilerine maruz kaldık. İsrail’in BM Geçici Barış Gücü’ne saldıracak, tehdit edecek küstahlaşması konunun ciddiyetini ispata kafidir. Kendi personellerini dahi koruyamayan bir BM görüntüsü uluslararası sistem adına utanç ve kaygı vericidir” dedi.

Erdoğan, “Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyine yönelik operasyonlarımıza en fazla tepki gösterenler yine bunlardı” diyerek, eleştirilerin ciddiyetine dikkat çekti. Savunma ve Dışişleri Bakanları’nın ortaya koyduğu tabloyla ilgili bilgi veren Erdoğan, “Ülkenin ve milletin güvenliğine dair meseleleri polemik konusu yapanları milletimizin takdirine bırakıyorum” ifadesini kullandı.

Exit mobile version