Erdoğan’ın ardından Suriye’den de normalleşme çağrısı: Temel şart Türkiye’nin çekilmesi

Erdoğan’ın ardından Suriye’den de normalleşme çağrısı: Temel şart Türkiye’nin çekilmesi

Erdoğan ‘tarihi çağrı’ için destek istedi: Suriye’de barış istiyoruz

Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Suriye, halklar ile hükümetlerin Suriye’ye zarar veren politikaları arasında her zaman net bir ayrım yapma konusunda kararlıdır. Suriye, ülkeler arası ilişkilerin çatışma ve düşmanlık yerine sağlam temellere dayandığına inanır ve bu inancı sürdürmektedir” ifadeleri yer aldı.

Normalleşme sürecinin temel taşlarının belirlendiği açıklamada, “Bu süreçte yasadışı olarak bulunan tüm güçlerin Suriye topraklarından çekilmesi ve hem Suriye’nin hem de Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden terör örgütleriyle mücadele edilmesi önceliklidir” denildi.

Açıklamanın devamında, “Suriye, Türkiye-Suriye ilişkilerinin düzeltilmesi için samimi çaba gösteren kardeş ve dost ülkelere teşekkür eder. İki ülke arasındaki ilişkilerin, 2011 öncesi duruma dönülmesi ile güvenlik ve istikrarın sağlanabileceğini vurgular” ifadesine yer verildi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 26 Haziran’da Rusya lideri Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev ile Şam’da yaptığı görüşmede, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için tüm girişimlere açık olduklarını ifade etmişti. Esad, Türkiye’nin Suriye’nin egemenliğini tanıdığı sürece ilişkilerin geliştirilmesi yönünde görüşmelere hazır olduğunu belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi dönüşünde Suriye ile ilgili açıklamalarda bulunmuş ve “Görevi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a verdim. Dışişleri Bakanım, muhataplarıyla görüşerek yol haritasını belirleyecek. Suriye’de adil bir barışın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim de çıkarımıza. Suriye’de inşa edilecek barış, en çok bize fayda sağlayacak. Bu süreç olumlu gelişiyor ve yakın zamanda somut adımlar atmayı umuyoruz” demişti.

Exit mobile version