Erzurum’da yapıldı, dünyaya örnek oldu! Çiftçilerin verim sorununu çözecek yöntem: Toprağa dökünce ürün fışkırıyor

Erzurum’da yapıldı, dünyaya örnek oldu! Çiftçilerin verim sorununu çözecek yöntem: Toprağa dökünce ürün fışkırıyor

Tarımda yaşanan en büyük sorunlardan biri olan tuzlanmış topraklar, Erzurum Teknik Üniversitesi’nden Dr. Büşra Yazıcılar’ın geliştirdiği yeni bir yöntemle tarihe karışacak gibi görünüyor. Tuzlanma, tarımsal verimliliği ciddi şekilde etkileyen bir problem olup, Yazıcılar’ın öncülüğünde yürütülen projeyle bu sorun, D vitamini ile çözülmeye çalışılıyor.

2012 yılında Erzurum Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun olan Dr. Yazıcılar, 2018 yılında doktorasını tamamladıktan sonra bu alanda önemli çalışmalar yürütmeye başladı. YÜTAM’da bir yıl önce başlattığı projede, laboratuvar ortamında oluşturduğu yapay topraklarda D vitamini uygulaması gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlar, tuzlanma oranının azaldığını ve toprağın verimliliğinin arttığını gösterdi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen proje, 2026 yılında gerçek tarım alanlarında uygulanacak. Proje kapsamında, ekili arazilere D vitamini solüsyonu püskürtülerek toprakların tuz oranının azaltılması hedefleniyor. Dr. Yazıcılar, bu yöntemin tarımsal üretkenliği artırarak çiftçilerin ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Exit mobile version