Ev kadınlarına prim desteği müjdesi! Çalışmanıza gerek yok, hayırlı olsun

Ev kadınlarına prim desteği müjdesi! Çalışmanıza gerek yok, hayırlı olsun

Evde kendi üretim yapan kadınlar esnaf muaflığından yararlanabilir ve kendi primlerini ödeyerek emekli olabilirler. Ev işlerinde çalışan kadınlar da primlerini kendi yatırarak eksik sürelerini tamamlayabilirler.

BORÇLANMA DESTEĞİ

Kadınlar, çocuğun doğumundan sonraki 2 yıl içinde çalışmadıkları süreleri borçlanarak emeklilik hesaplarında kullanabilirler. Her bir çocuk için 2 yıllık süre borçlanılabilir ve en fazla 3 çocuk için borçlanma yapılabilir.

EVLAT EDİNENLER DE KAPSAMDA

2 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen kadınlar da doğum borçlanması yapabilirler. Bu durumda, evlat edinildiği tarihten çocuğun 2 yaşına geldiği tarihe kadar doğumu yapan anne veya evlat edinen kadın sigortalı tarafından kullanılabilir.

ENGELLİ ANNELERİNE ÇİFTE AVANTAJ

Ağır engelli çocuğu olan kadınlar erken emeklilik imkanından faydalanabilirler. Çalışılan her 4 yıla 1 yıl prim eklenirken, yaş da 1 yıl düşülmektedir. Bu haktan yararlanabilmek için çalışma veya isteğe bağlı sigortalı olmak gerekmektedir.

PRİM DESTEĞİ

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerine devlet tarafından 3’te 1 prim desteği sağlanması üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Bu destek devreye girdiğinde, ev kadınları daha düşük prim ödeyerek emekli olabileceklerdir.

YAŞ REFORMU

Emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi planlanmaktadır. Çocuk sayısına göre prim eklenip, yaş şartından indirim yapılması gibi yeni yıpranma sistemleri üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

Exit mobile version