Ev sahibine IBAN ile para gönderirken mutlaka bunu yazın! Ev kiralama siteleri ‘mağdur bulma platformu’na dönüştü

Ev sahibine IBAN ile para gönderirken mutlaka bunu yazın! Ev kiralama siteleri ‘mağdur bulma platformu’na dönüştü

Avukat Sinan Keskin, mağdur edilmemek için kiralanacak veya satın alınacak konutun mutlaka yerinde görülmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Evin içini gezip kontrol etmeden kapora veya herhangi bir ödeme yapılmaması ve gerçek ev sahibi ile konuşulması gerekir. Vatandaşlar, irtibata geçtikleri emlakçının resmi bir emlakçı olup olmadığını araştırmalı. Ayrıca emlakçının Ticaret Odası’na kayıtlı olup olmadığını kontrol etmek ve yetki belgelerini incelemek de gerekir. Güvenilir emlakçılar, genellikle iş yerlerinde ağırlama yapar ve resmi belgelerini sunmaktan çekinmezler.”

Haberglobal’den Sibel Gülersöyler’in haberine göre, herhangi bir ödeme yapmadan önce detaylı bir kira sözleşmesinin hazırlanması gerektiğine değinen Av. Sinan Keskin, kapora verildiğine dair yazılı metin olmasının altını çizdi. IBAN üzerinden gönderim sırasında açıklama kısmına kapora bedeli yazılması gerektiğini ifade eden Keskin, şu bilgileri paylaştı:

“Sözleşmelerin noter huzurunda yapılması, dolandırıcılık riskini azaltan ve yasal geçerliliğini artıran bir önlemdir. Para banka kanalıyla gönderilmiş ise IBAN bilgilerinden izleme yapabilmekte ve hesap sahiplerini tespit edebilmektedir. Bankaların kullanılması veya mağdurların inceleme imkanını ortadan kaldıracak bir hile ile dolandırıcılık suçunun işlenmesi durumunda nitelikli dolandırıcılık suçu söz konusu olmakta ve dolandırıcılık eyleminin kaç kişi tarafından gerçekleştirildiği cezanın tayininde önem arz etmektedir.”

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ise sahte ilanların cazip fiyatlardan sunularak vatandaşların kandırıldığını belirterek şöyle konuştu:

“Bu tür dolandırıcılıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli adımlar var. Öncelikle, herhangi bir ilanla ilgilenirken, evin fotoğraflarının ve bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek gerekiyor. Evin gerçekten kiralık olup olmadığını öğrenmek için doğrudan ev sahibi veya güvenilir emlak ofisleriyle iletişime geçmek en güvenilir yoldur. Ayrıca, ilanlardaki iletişim bilgileri ve fiyatların çok cazip olması şüphe uyandırmalıdır; aşırı ucuz teklifler genellikle dolandırıcılığın işareti olabilir.”

Exit mobile version