Ev sahiplerini bekleyen yeni vergi düzenlemeleri: Yüzde 40 artış olabilir!

Ev sahiplerini bekleyen yeni vergi düzenlemeleri: Yüzde 40 artış olabilir!

Mevcut düzenlemeye göre, satın alınan bir konutun 5 yıl elde bekletilip 5’inci yıldan sonra satılması durumunda vergi ödenmiyordu. Ancak yeni düzenlemeyle, bu süreçte bir değişiklik olabilir. Satın alınan evin üzerinden 5-10 hatta 50 yıl da geçse satıldığı gün değer artış kazancı hesaplanıp vergi alınabilecek. Bu durum, evini satmayı düşünenler için önemli bir ek maliyet anlamına gelebilir.

Taslak düzenleme ile, konut alım satımında belediyeden alınan ve gerçek değerin altında kalan rayiç bedel uygulamasının kaldırılacağı ifade ediliyor. Güncel piyasa değeri esas alınacak ve bu değerler ekspertiz raporlarıyla belirlenecek. Bu da evini satanlar için vergi yükünü artırabilirken, alıcının ve satıcının ödediği tapu harcında da artış yaşanmasına neden olabilir.

Taslak düzenleme ayrıca, birden fazla evi olanların ikinci, üçüncü ve diğer evlerinden daha yüksek oranlarda Emlak Vergisi alınmasını öngörüyor. Örneğin, iki evi olanlar, birinci ev için ödedikleri verginin üzerine ek bir vergi yükümlülüğüyle karşılaşabilirler. Aynı şekilde, tapu harcı tutarları da birden fazla ev sahibi olanlarda artabilir.

Yeni vergi düzenlemeleriyle, konut piyasasında önemli değişiklikler yaşanabilir. Bu düzenlemelerin, ev sahipleri üzerindeki mali etkisi ve konut fiyatları üzerindeki olası etkileri yakından takip edilmelidir.

Exit mobile version