Sefer Levent’in Hürriyet’teki haberine göre, 1 milyon kişiye istihdam sağlayan Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu (EVFED), Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), Gelişen Ev ve Yaşam Eşyaları Markaları Derneği (GEEM), Küçük Ev Aletleri Sanayici ve İhracatçıları Derneği (KESİD), Paslanmaz Çelik Derneği (PASDER), Paslanmaz Sanayi ve İş İnsanları Derneği (PASİD), Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD), Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Züccaciye Komitesi’nden oluşan 10 dernek, ortak bir açıklama yaparak vergilerin sıfırlanmasını ve antidamping soruşturmasının durdurulmasını talep etti.
Vergi artışı ve antidamping soruşturması sonrasında, paslanmaz çelik kullanan tüm ürünlerde fiyat artışları bekleniyor. Tencere ve tavada yüzde 20, buzdolabında yüzde 15, fırında yüzde 15, davlumbazda yüzde 20 ve bulaşık makinelerinde yüzde 15 oranında artışlar öngörülüyor.
Sektör temsilcileri, dünya genelinde ham madde fiyatları artarken bu durumun fiyat artışlarını açıklamakta daha kolay olduğunu belirtiyor. Ancak Türkiye’nin ek vergi uygulamasının uluslararası müşterilere izah edilemeyeceğini, bu durumun diğer ülkelerden daha pahalıya ham madde almak zorunda kalan Türk üreticilerin rekabet gücünü düşüreceğini söylüyor. Kaynaklar, “Fiyatları artınca bizi tercih etmek yerine gidip başka ülkelerden alacaklar ve artık bizim dünyanın hiçbir yerine mal satma ihtimaliniz kalmıyor. Sektörleri çok büyük sıkıntı bekliyor. İşin kötüsü, şu an işten çıkartmalar da başlamış durumda” ifadelerine yer veriyor.