Eylül’de hasat başlıyor, gelenekten ticarete üretim başlıyor! Evleri için yaptıkları ürün resmen yok satıyor

Eylül’de hasat başlıyor, gelenekten ticarete üretim başlıyor! Evleri için yaptıkları ürün resmen yok satıyor

Kilis Ziraat Odası Başkanı Güven Özdemir, “Kentin çeşitli yerlerindeki hasadı yapılan üzümler, odun ateşinde yanan ocaklarda kaynayarak koyu kıvamlı pekmez haline getiriliyor,” dedi. Özdemir, bu yıl rekoltenin ve fiyatların düşük olması nedeniyle çiftçilerin alternatif ürün olan üzüme yöneldiğini belirtti. Çiftçiler, üzüm suyundan ceviz, badem ve fıstığı kullanarak sucuk yapma mesaisine devam ediyor. Sezon boyunca Kilis’te 20 ton cevizli sucuk üretimi yapılmakta ve bu ürün Türkiye’nin dört bir yanına gönderilmektedir.

Uğur Özmaya, üzüm hasadı sonrasında kaynatarak pekmez, pestil ve sucuk yaptıklarını aktardı. “Eskiden annelerimiz, üzümden elde edilen suyu kazanlarda kaynatıp kış aylarında yemek için sucuk ve pestil yaparlardı. Şimdi ise artan nüfus ve talep ile ticaretine adım attık,” diye ekledi.

Güneş altında kuruyan sucuklar, kent merkezindeki iş yerlerine dağıtılırken, diğer bölgelerden gelen talepler kargo ile karşılanıyor. “Eylül ayında zor şartlarda toplanan üzümler, makinada çekildikten sonra süzülüyor ve nişasta ile karıştırılıyor. Büyük ocaklarda hazırlanan bu karışım, daha sonra hapse dediğimiz ürün ortaya çıkıyor,” şeklinde bilgi veren Özmaya, ceviz, fıstık ve bademlerin iplere nakış gibi işlenerek 3-4 gün güneşte kurutulduğunu ifade etti.

Exit mobile version