“Osmaneli Yaylaları Sulanıyor Tarımsal Üretim Katlanıyor Projesi” ile birlikte Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) destekleri ile kurulan Güneş panellerinden elde edilen elektrik ile göletlerden çekilen sular ile ürünler sulanıyor. Temmuz ayı ile başlayan hasat Eylül sonuna kadar devam ederken ilçede 22 bin dekarlık alanda bu yıl 42.000 ton şeftali ve nektari rekoltesi bekleniyor.
Çoğunu ihraç edilen ürünlerin bir kısmı Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde tüketilmek üzere kamyonlara dolduruluyor. 35 yıldır şeftali üreticisi olarak görev yapan Ali Arslan, meyve yetiştiriciliğinin yoğun olduğu bölgede soğuk hava deposu inşa ettiklerinin altını çizdi.
1994’te kurulan soğuk hava deposunu 2017’de Tarım ve Orman Bakanlığından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamına alındığını belirten Arslan %50 hibe desteği kapasitesi artırımına gidildiğinin altını çizdi. Arslan, “Önce kendi ürünümüzü depolarız diye başladık ama işler farklı noktaya ulaştı. Bugün Çerkeşli’de iki, Pamukova’da bir tesisimiz bulunuyor. Bu yıl Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme IPARD Programı’ndan yüzde 50 hibe desteği almak için projemiz var. AB’ye göre ihracata yönelik daha hijyenik koşullarda modernize etmeyi planlıyoruz. Şu an bulunduğumuz depoda 1500 ton ama bu kapasiteyi artıracağız.” şeklinde konuştu.
Tüccar Recep Alkış 4 yıldır şeftali ve nektari olarak soğuk hava depolarında işlendikten sonra piyasaya sürüldüğünü söyledi. Ürünlerin çoğunluğunun Rusya, Hollanda, Romanya, Almanya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ihraç edildiğini söyleyen Alkış, ihracatta bu yıl 2500 ton beklenti olduğunda altını çizdi. Bunun yanı sıra hiçbir piyasaya gönderim yaptıklarını belirten Alkış, günde 15 tır sevkiyat yaptığını belirterek 150 civarında işçinin şeftali ve nektari bahçelerinde hasat yaptığını ifade etti.