Fabrika Yangınları En Çok Mobilya İmalathanelerinde Çıkıyor

Fabrika Yangınları En Çok Mobilya İmalathanelerinde Çıkıyor

Fabrika ve diğer büyük tesislerdeki yangın riski, sadece işletmelerin maddi varlıklarını değil, aynı zamanda iş gücünü ve çevreyi de tehdit eden önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.

İstanbul İtfaiyesi verilerine göre, 2021 yılından bu yana kentte fabrika ve büyük atölyelerde 1071 yangın meydana geldi; bu yangınlarda 8 kişi hayatını kaybederken, 61 kişi de yaralandı.

Son 3,5 yılda iş kollarına göre en fazla yangın, 62 vakayla mobilya imalathanelerinde çıkarken, bunu 44 yangınla marangoz atölyeleri, 38 yangınla geri dönüşüm tesisleri ve 36’şar yangınla plastik fabrikaları, tekstil atölyeleri ve metal işletmeleri izledi. Ayrıca 33 yangın, alüminyum eritme tesislerinde kaydedildi.

Yangın çıkış nedenlerine bakıldığında, 396 vaka ile “hatalı ve dikkatsiz kullanım” ilk sırada yer alırken, 350 vaka “mekanik hata veya arıza”, 92 vaka “ısı kaynağının amacı dışında kullanılması”, 21 vaka “dizayn, imalat veya montaj eksikliği”, 12 vaka “işletim eksikliği”, 2 vaka ise “doğal afet” nedeniyle çıktı.

Bunun dışında, 111 yangının çıkış nedeni tespit edilemezken, 84 yangın sınıflandırılamadı ve 1 yangın kasıtlı olarak çıkarıldı.

Yangın güvenliği ve alınması gereken tedbirler konusunda uzmanlar, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Başkanı Dr. Kazım Beceren, özellikle organize sanayi bölgelerinde kurulan küçük ve büyük ölçekli tesislerde yangın koruma sistemleriyle önlem almanın kolay olduğunu söyledi.

Bunun yanında mahalle arasında ve eski binalarda kurulan atölye ve tesislerde yangın söndürme sistemlerini kurmak için genellikle altyapının yetersiz olduğunu belirten Beceren, buralarda kurulmuş ve kurulacak işletmelerin risk altında olduğunu kaydetti.

Yangınların çıkış sebeplerini yüzde 100 oranında ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını dile getiren Beceren, kurulacak yangın koruma sistemleriyle bir bölgede başlayan yangının sınırlandırılabileceğini vurguladı.

Exit mobile version