Fahiş fiyat ve stokçuluk cezaları artırıldı: Yeni düzenlemeler Meclis’ten geçti

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezaları artırıldı: Yeni düzenlemeler Meclis’ten geçti

Fahiş fiyat artışları ve stokçulukla mücadeleye yönelik Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan önemli değişiklikler Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yeni düzenlemeler, fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını ciddi oranda artırarak, bu tür uygulamalara karşı caydırıcılığı güçlendirmeyi amaçlıyor.

Yeni yasa ile fahiş fiyat uygulamalarında uygulanan ceza tutarı 100 bin liradan 1 milyon liraya yükseltildi. Stokçuluk yapanlara uygulanacak ceza ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarıldı. Bu düzenlemelerle birlikte, üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin tüketiciye yönelik fiyat manipülasyonları daha ağır şekilde cezalandırılacak.

Kooperatifler Kanunu’nda yapılan değişiklikle, kooperatif ve üst kuruluşların yönetim kurulu üyelerinin KOOPBİS’e (Kooperatif Bilgi Sistemi) veri aktarma süreci iki yıl daha uzatıldı. Ticaret Bakanlığı, geçiş sürecinin tamamlanamaması halinde birer yıl olmak üzere iki defa daha süre uzatımı yapabilecek.

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, Rekabet Kurulu soruşturma süreçlerinde daha hızlı ve etkin bir işleyiş sağlanması hedefleniyor. Soruşturma başlatıldığı tarihten itibaren 15 gün içinde ilgili taraflara bildirim yapılacak ve iddiaların niteliği hakkında bilgi verilecek. Yazılı savunmalar için taraflara 30 gün süre tanınacak ve bu süre gerektiğinde uzatılabilecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nda yapılan değişiklikler, ürün ihtisas borsalarında gerçekleştirilen işlemler ve takas işlemlerinde mali sorumluluklara ilişkin yeni düzenlemeler getiriyor. Bu borsalarda gerçekleştirilen işlemlerden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi için alınacak teminatlar ve garanti fonlarının kullanımı Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenecek.

Lisanslı depoculukta idari para cezaları artırıldı ve bazı fiillere yeni cezai yaptırımlar getirildi. Ücret tarifesinde belirlenenin üzerinde ücret talep eden veya mevzuata aykırı kesinti yapan lisanslı depo işletmelerine 200 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Exit mobile version