Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü özellikle 2023 yılı Aralık ayında gözlemlenen yüksek hava sıcaklıkları ve kar yağışının azalması, fındık bahçelerinde kozalak akarı, külleme hastalığı ve kahverengi kokarca gibi zararlıların sayısının artmasına sebep olduğunu açıkladı.
Kahverengi kokarcanın bölgedeki ürünlere verdiği zararı, çoğalmasının nedenlerini ve mücadele yöntemini hakkında konuşan, Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Trabzon Şubesi Yöneticisi Ziraat Mühendisi Avni Aydın, bu böceğin başta fındık olmak üzere bölgedeki kivi, fasulye, mandalina gibi bitkilere emme yoluyla büyük zararlar verdiğini kaydetti.
Geçen yıl Trabzon, Samsun ve Ordu’da yoğun olarak görünen türün özellikle fındığa büyük zarar verdiğini söyleyen Avni Aydın, “Normalde bu türün çeşitli türleri bölgemizde mevcuttu. Ama bu türü birdenbire salgın yaptı. Bunun nedenleri hakkında mutlaka çalışılıyordur. Ama doğadaki dengenin bozulması ya da bu türün yumurtalarını yiyen arı gibi türlerin bölgeden yok olmaması bunların popülasyonunun artmasına neden olmuştur diyebiliriz” dedi.
Artıgerçek’te yer alan habere göre, Ziraat Mühendisi olarak bu tür zararlılarla mücadelede kimyasala son tercih olarak başvurulması gerektiğini ifade eden Avni Aydın, şunları söyledi:
“Zaten bununla ilgili olarak samuray arısı denen bir arı türü 150 bin adet olarak üretildi ve önümüzdeki günlerde doğaya salınacak. Ama tabi geliştirilen zirai mücadele ilaçları ile bu zararlının yumurtalarından çıkan yavrularına karşı mücadele edilebilir. Tarım teşkilatı olarak bununla ilgileniliyor. Fakat ülkeye 2017 yılında girişinden sonra daha hızlı bir refleks gösterilebilirdi.
Örneğin geçen yıl verdiği zarardan sonra müdahale edilebilirdi. Bu konuda biraz geç kalındığını söyleyebiliriz. Üreticilere de bir çağrımız var. Bu zararlı kış döneminde evlere, samanlıklara, bodrumlara çekiliyor. Üretici bunu gördüğü yerde öldürebilir, yoğunluğun arttığı yerlerde Tarım Müdürlüklerine haber vermeliler.”
Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy-Sen) Ordu Şubesi Başkanı Zekai Sağra da bu böcek nedeniyle geçtiğimiz yıl Perşembe, Ünye ve Fatsa’da ürünlerin ciddi zarar gördüğünü kaydetti. Tonlarca kivinin çöpe atıldığını anımsatan Zekai Sağra, şunları söyledi:
“Bu yıl ise tüm bölgeye yayıldı. Bu böcek meyve ve sebzelere yapışarak onu öldürüyor. Mücadele edilmesi gereken bir zararlı. Ancak bununla bireysel mücadele etmenin imkanı yok. Çünkü coğrafyayı ilgilendiren bir durum. Örneğin bir üretici fındık bahçesini ilaçlasa bile diğer bahçe ilaçlamadığı sürece böcek orada üremeye devam edecek.