Fındık tehlikede! Çiftçinin kabusu katlanarak dönüyor: Yumurtalardan çıkmaya başladılar…

Fındık tehlikede! Çiftçinin kabusu katlanarak dönüyor: Yumurtalardan çıkmaya başladılar…

Ordu’nun Fatsa ilçesinde tespit edilen yumurtalar yerel halkı korkuttu. Fatsa’nın MKP Mahallesi’nde görüntülenen yumurtalar bir evin perdesinde tespit edildi. Son yıllarda sık sık istilaya sebep olan kahverengi kokarca böceği bu yıl yeniden Karadeniz bölgesini istila edebilir. Fındık üreticisi olan çiftçiler ise, bu sene fındık bahçelerinde kahverengi kokarca böceği istilası yaşamak konusunda endişeleniyor.

Yıldan yıla büyüyen kahverengi kokarca böceği istilası, tarım üzerinde büyük bir iz bırakıyor. Geçtiğimiz yıldan yumurtalarını bırakan istilacı böcek, tarım ürünlerine zarar verem böcek türleri arasında yer alıyor.

Karadeniz’de görülen istilada çok kez fındık, elma, armut, mısır ve diğer tarım ürünlerini hedef aldığı görülmüştü. Rekolte kaybına neden olan bu istilacı türün yumutlarından çıktıkları belirtildi. Üreticilerin kabusu haline gelen kokarca böceği, tahminlere göre yavrularıyla birlikte yayılma peşinde.

Yaz sıcaklıklarının başlamasıyla tehdit günden güne yaklaşıyor. Bölge halkının evinde yumurtası görülen istilacı türün yeni bir istilaya başlaması çiftçilere korku saldı. 2023 yılında yapılan mücadelede samuray arılar bile yetersiz kalırken, yumurtaların çatlamasıyla yetkililerden daha etkili çözümler bekleniyor. Hızla çoğalması ve tarım alanlarını bertaraf etmesiyle bilinen kokarca böceği, tüm Karadeniz bölgesinde tehdit unsuru olarak görülüyor.

Exit mobile version