Gazeteci Canan Kaya Yazdı: Batman’da İntihar Vakaları Neden Yeniden Arttı? 8 Yaşındaki Ş.S.’ye Ne Oldu?

Gazeteci Canan Kaya Yazdı: Batman’da İntihar Vakaları Neden Yeniden Arttı? 8 Yaşındaki Ş.S.’ye Ne Oldu?

O dönem yaşanan genç kadın intiharlarının en büyük nedenleri cinsel istismar, sokağa çıkamamak, pantolon giyememek ve eğitimden mahrum bırakılmak gibi olgulardı. Uluslararası medyaya, kitaplara, makalelere konu olan bu intiharlar ne yazık ki günümüzde de devam ediyor.

Ancak bugünkü tabloya baktığımızda genç erkeklerin de intihar ettiği görülüyor. Batman’da 14’ün üzerinde gecekondulardan oluşan getto mahalle var. Bu intiharların büyük bir çoğunluğu ise bu mahallelerde meydana gelmiş.

İntihar vakalarına ilişkin resmi kaynaklardan bilgi almak neredeyse imkansız. Bölgede halihazırda yapılmış kapsamlı bir çalışma da yok. Halkın bir bölümü de kentin bu meseleyle gündeme gelmesinden rahatsız. Azımsanamayacak bir bölümü ise çözüm bulunmasını istiyor. Bu nedenle yalnızca yerel kaynaklardan bilgi almak mümkün. Yerel basın, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarından edindiğimiz bilgiye göre; Batman’da son 35 günde 18 kişi intihar etti.

İntihar edenlerin çoğu genç erkeklerden oluşuyor. Yaş ortalamaları 14 ila 22 yaşa arasında değişiyor. Gençleri intihara sürükleyen nedenlere ilişkin detaylı bir bilgi yok. Aileler röportaj vermekten kaçınıyor, bölge halkı da nedenlerini tam olarak bilmiyor. Ancak adliye ve hastane kaynaklarından dinlediğim vakalarda cinsel istismar ve uyuşturucu ilk sıralarda yer alıyor.

Bu intiharlardan en dikkat çekici olanı ise vakaların en çok meydana geldiği Kozluk ilçesinde yaşayan 8 yaşındaki bir kız çocuğunun yaşadıkları…

7 Ocak 2024’te evinin önünde ipte asılı bulunan 8 yaşındaki Ş.S., ailesi tarafından hastaneye kaldırıldı. 9 Ocak tarihinde medyaya yansıyan olaya ilişkin sosyal medyada çocuğun cinsel istismara uğradığı ve gözaltılar olduğu öne sürüldü. Bu iddiaların ardından Kozluk Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltı iddialarını yalanlayarak soruşturmanın titizlikle devam ettiğini açıkladı. O tarihten sonra da ne ulusal ne de yerel basında tek bir haber yer almadı.

Exit mobile version