Gece kulübü faciasının iddianamesi acı gerçeği ortaya çıkardı: 29 kişi bile bile ölmüş

Gece kulübü faciasının iddianamesi acı gerçeği ortaya çıkardı: 29 kişi bile bile ölmüş

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, yangının 2 Nisan’da saat 12.35’te Beşiktaş’taki “Masquerade” isimli gece kulübünde çıktığı belirtiliyor. İtfaiye ve sağlık ekiplerinin olay yerine sevk edilmesinin ardından yangında mahsur kalan kişilerin dışarı çıkarıldığı ancak 29 kişinin hayatını kaybettiği ve 27 kişinin yaralandığı açıklandı.

İddianamede, işletmenin sahipleri Şahzade Şekergümüş, Fatma Dörtgül ve Mehmet Menduh Ceylan, mesul müdürü İsmet Şen, tadilat sırasında metal işlerini yapan Çağatay Altunel ve Kahraman Erdem, iş yerindeki asansörlü ve hidrolik destekli sandalyeyi kuran şirketin sahibi Dursun Çelik ve Sibel Çelik ile işletmenin tadilat ve tamirat işlerinden sorumlu İbrahim Bildirici’nin sanık olarak yer aldığı belirtildi.

Yangının çıkış nedenine ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, işletme sahiplerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun gerekliliklerine uygun hareket etmedikleri, çalışanlara gerekli eğitimi vermedikleri ve tadilat sırasında yangın önlemlerini almadıkları tespit edildi. İşverenler ve tadilatı gerçekleştiren kişilerin bu ihmalden dolayı kusurlu bulunduğu belirtildi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden 7’si tutuklanmış, ancak Sibel Çelik’in tutukluluğuna yapılan itiraz sonrasında tahliye edildiği aktarıldı. Yangın raporunda, yangının çıkış noktasının elektrikli kaynak makinesinden çıkan kıvılcımlar olduğu ve yangının hızla yayıldığı belirtildi. Ayrıca, yangın sırasında işletmede yoğun duman oluştuğu ve elektriğin kesildiği kaydedildi.

ddianamede, yangın sırasında acil durum aydınlatmaları ve yönlendirme levhalarının olmaması, mevcut sprinkler söndürme sistemi ve yangın dolaplarının çalışmaması gibi ciddi eksiklikler tespit edildi. Bu eksikliklerin yangının öngörülebilir olduğunu ve şüphelilerin özen yükümlülüğüne aykırı davrandıklarını ortaya koyduğu ifade edildi.

Exit mobile version