Türkiye’nin bütçe açığı, cari açık ve tasarruf açığı sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu belirten Temurci, son altı-yedi yılda bütçe açığının 55 kat arttığını ve cari açığın 60 milyar doların üzerine çıktığını vurguladı. Bu durumun tasarrufun önemini daha da artırdığını söyleyen Temurci, “Bütçe açığını ve cari açığını kontrol edemeyen bir ekonomide, tasarruf açığını nasıl kontrol edeceğimizi hem bireyler, hem kurumlar, hem de devlet için konuşmak zorundayız” dedi.
Cumhurbaşkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan tasarruf genelgelerinin önemine dikkat çeken Temurci, bu genelgelerin uygulamalarında yaşanan aksaklıklara da değindi. 2021 Haziran ayında Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan azami tasarruf genelgesi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu genelgeye uyum ve raporlama konusundaki direktiflerine atıfta bulunan Temurci, tasarruf genelgesinin taşınmaz ediniminden araçlara, temsil ve ağırlamadan basın-yayın ve kırtasiye masraflarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığını belirtti.
Temurci, teklifin siyaset açısından yanlış bir zamanda sunulduğunu ifade etti, “Ülke bu kadar zorluk içindeyken, Cumhurbaşkanlığının son genelgesinin ışığında, millete sadece tasarrufu anlatan ve devletin nasıl tasarruf edeceğini açıklayan bir kanun teklifine ihtiyacımız vardı” dedi. Mevcut teklifin tasarrufla ilgili az madde içerdiğini ve toplumda heyecan yaratmayacağını belirtti.
Kamu maaşları konusuna da değinen Temurci, çift maaş uygulamalarının düzenlenmesi gerektiğini ve kamuda çalışan kişilerin sadece bir maaş alması gerektiğini söyledi. “Millete şunu söylememiz gerekiyor: ‘Ey millet, devlette çalışan bir kişi sadece 1 maaş alacak.’ Bu kanun teklifiyle çift maaşı yasal hale getiriyoruz ve bu doğru bir şey değil” dedi.
Temurci, devlet desteklerinin Strateji ve Bütçe Başkanlığı altında toplanmasının yanlış bir uygulama olduğunu belirtti, “Strateji ve Bütçe Başkanlığı operasyonel bir birim değil, bu nedenle devlet desteklerinin burada toplanması doğru değil” dedi.
Yerel yönetimlerin mali performanslarında ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Temurci, İller Bankası’nın sermayesinin artırılmasının doğru bir adım olduğunu ancak yerel yönetimlerin mali yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirtti, “Belediyeler zaten şu anda çok büyük bir mali yük altında” dedi.
BOTAŞ’ın mali yapısının güçlendirilmesi konusuna değinen Temurci, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın BOTAŞ’a olan borcunun ödenmesinde yaşanan aksaklıklara dikkat çekti. Kamu bankalarının sermaye yeterlilik rasyolarının düzeltilmesi gerektiğini belirten Temurci, “Kamu bankalarının performansını artırmak için gerekli adımlar atılmalı” dedi.