Göl değil ekonomi yuvası! Kesilerek çıkarıyor 50’den fazla ülkeye gönderiliyor! Deterjan sektöründe yoğun talep

Göl değil ekonomi yuvası! Kesilerek çıkarıyor 50’den fazla ülkeye gönderiliyor! Deterjan sektöründe yoğun talep

İhlas Haber Ajansı muhabirine önemli açıklamalarda bulunan Koyuncu Tuz Genel Müdürü Ömer Çetiner, üretim süreci ile ilgili tüm detayları paylaştı. Tuz Gölü’nün doğal bir zenginlik alanı olduğunu belirten ve üç ayrı şehre komşu olduğunu dile getiren Çetiner, Türkiye için büyük bir şans ve doğal zenginlik olduğunu da söyledi. Orta Anadolu’nun orta yerinde Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde bulunan Tuz Gölü en düşük rakımlı bölgede yer almaktadır. Aylarında yağan kar ve yağmur suları tuz gölünün altında bulunan tuz kaya zonlarını çözerek gölün yüzeyine çıkartmaktadır. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte Mart ve nisan ayı itibariyle güneşin ısısı ile suyun buharlaşma seviyesi suyun çökelmesini sağlıyor özel kesme makineleri ile çökelmiş olan tuzu kesilerek tarla bitkileri gibi hasat ediliyor.

Tuzun çeşitli halleriyle satılabildiğini ifade eden Çetiner, hammadde olarak belediyelere, kamu kurumlarına ve Karayolları Genel Müdürlüğü’ne satıldığını ve bu tuzun kar ve Kışla mücadele kapsamında kullanıldığını söyledi. Fabrikalarda tuzun yıkama işleminin ardından tarım kimyasal işlemlerinden geçerek talep gördüğünü ifade eden Çetiner, yıkanan tuzun kurutularak mekanik rafine tuza çevrildiğini söyledi. Çetiner tuzun kimya sektörü başta olmak üzere deterjan sektörü tarafından yoğun talep gördüğünü belirtti.

3 kaynaktan temin edilen tuz hakkında açıklamalarda bulunan Çetiner, “Bunlardan bir tanesi kaya tuzudur, bir diğeri şu anda içinde bulunduğumuz göl tuzu, bir diğeri de deniz tuzlası İzmir’de bulunmaktadır. İçinde bulunduğumuz Tuz Gölü, Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 70’ini karşılamaktadır. Çok büyük bir kaynak. Bunun haricinde geriye kalan yüzde 30’luk bölüm deniz tuzlasından ve kaya tuzlasından elde edilir. Saflık ve temizlik açısından en saf tuz her zaman için göl tuzudur. Çünkü çevre kirliliğine, plastik kirliliğine, insani herhangi bir atık ve kirliliğe organik, temiz bir gölümüz var. Bu gerçekten bütün dünyada da böyledir. Çok nadirdir tuz gölleri. Denizle bağlantısı olmayan ve denizdeki kimyasal kirliliğe maruz kalmayan göllerdir ve bu yüzden şanslı bir kaynağın üzerindeyiz” dedi.

Exit mobile version