Güney Amerika’dan sonra Türkiye’de o ilimizde ilk kez ekildi! Siyah domateste ilk hasat: Sonucu yüz güldürdü

Güney Amerika’dan sonra Türkiye’de o ilimizde ilk kez ekildi! Siyah domateste ilk hasat: Sonucu yüz güldürdü

Anavatanı Güney Amerika’daki Galapagos Adaları olan siyah domatesler, Türkiye’de genellikle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde, özellikle de Antalya’da yetiştiriliyor. Ancak Yüksekova ilçesindeki girişimci çiftçiler, bu özel türü kendi topraklarında yetiştirme kararı alarak önemli bir adım attı.

Yüksekova-Esendere yolu üzerinde bulunan Güllüce köyünde yaşayan çiftçi Yılmaz Güneç, ilkbaharın başlarında tarlasına siyah domates fideleri ekti. Aylar süren bakım ve emek sonrasında, siyah domatesler ilk meyvelerini vermeye başladı.

Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken, tarlayı ziyaret ederek çiftçi Yılmaz Güneç’i başarısından dolayı tebrik etti. Geçirken, siyah domates üretiminin Yüksekova’da da mümkün olduğunu gösterdiklerini ifade ederek “Aslında siyah domatesimizin ana merkezi güney Amerika’dır. Türkiye’de Akdeniz iklimine dayalı yerlerde yetişiyor. Özellikle Antalya ilimizde yetişiyor. Artık hayal olan siyah domates çiftçimiz tarafında ilkbaharda ekimi yapılmıştı. Şükürler olsun şuna verim vermeye başladı. Tek amacımız ilçemizi tümüyle tarımla buluşturmak olacak” şeklinde konuştu.

Exit mobile version