Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, aidat artışlarının son yıllarda asgari ücret ve kiralarla yarışır hale geldiğini vurguladı. Birçok kişinin bütçesine uygun semtlere taşınmak zorunda kaldığını belirten Tekin, “Aidat artışlarının asıl sebeplerini görmezden gelerek yetki belgesi zorunluluğuyla sorunu çözmeye çalışmak, kamuoyunun dikkatini başka yöne çekme çabasıdır.” dedi.
Tekin, enerji, bakım-onarım ve güvenlik maliyetlerindeki artışın aidatları doğrudan etkilediğini belirtti. Elektrik, doğalgaz ve su fiyatlarında son yıllarda yaşanan artışlara değinen Tekin, şu verileri paylaştı:
•Elektrik Fiyatları: 2019 yılında konut aboneleri için elektrik birim fiyatı 0,285 TL/kWh iken, sanayi aboneleri için 0,315 TL/kWh idi. Ancak 2024 yılına geldiğimizde, konut ve sanayi aboneleri için tarife birim fiyatı 2,77 TL/kWh seviyesine yükseldi. Bu, %900’ün üzerinde bir artış anlamına gelmektedir.
•Doğalgaz Fiyatları: 2019’da konut aboneleri için doğalgaz birim fiyatı 1,024756 TL/m³, sanayi aboneleri için ise 1,434224 TL/m³ olarak belirlenmişti. Ancak 2024 yılında bu fiyatlar konut aboneleri için 6,709546 TL/m³, sanayi aboneleri için ise 11,178906 TL/m³ seviyesine yükselmiştir. Doğalgazda yaşanan bu ciddi artışlar, doğrudan aidatlara yansımaktadır.
•Su Fiyatları: Su fiyatları illere ve abone gruplarına göre değişiklik gösterse de genel olarak 2019 yılında ortalama 4,53 TL olan su birim fiyatı, 2024 yılında ortalama 17,17 TL’ye yükselmiştir.
Bu fiyat artışlarının yüksek aidat taleplerine neden olduğunu ifade eden Tekin, bakanlığın sorunun kaynağına inmek yerine yönetim firmalarını hedef aldığını belirtti. “Bakanlık, yetki belgesi zorunluluğu getirerek aidat artışlarının kontrol altına alınabileceğini ima ediyor. Ancak, mevcut ekonomik koşullar değişmedikçe bu düzenlemenin aidatları düşürmesi beklenemez,” dedi.
Özellikle büyük sitelerde iskân sorunu yaşandığını vurgulayan Tekin, İskânsız olarak kullanılan çok sayıda TOKİ ve Emlak Konut projesinde, siteler halen yüksek bedellerle şantiye elektriği kullanmaktadır. İskân alındığı takdirde konut tarifesine geçiş sağlanarak maliyetlerde düşüş sağlanabilirken, bu projelerde iskân alınamaması yüzünden site sakinleri yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalmaktadır. Bu durum, aidatların yükselmesine doğrudan etki eden bir diğer faktördür.” diye ekledi.
Fahiş artışların çözümü için yapılması gerekenin sadece yönetim firmalarına yetki belgesi vermek olmadığını belirten Tekin, şunları söyledi: