HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: Çalışanların yarısı asgari ücretli

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: Çalışanların yarısı asgari ücretli

Toplantının açılışında konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in kuruluş sürecini hatırlatarak, ülkenin ve kendilerinin zor zamanlarında var olduklarını ve var olmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Arslan, büyük bir tecrübeye sahip olan HAK-İŞ’in, 21 sendikası, 850 bin üyesi ve 200’den fazla şubesiyle ülkenin en güçlü ve etkin konfederasyonlarının başında geldiğini belirtti.

Türkiye’de yaklaşık 14 milyon işçinin sendikasız olduğunu belirten Arslan, şöyle konuştu:

“Onların feryatlarını, beklentilerini, mücadelesini görmezden, duymazdan gelemeyiz. Onların yaşadıkları bu zorlukları aşmanın yolu, HAK-İŞ’in onlarla kucaklaşmasıdır. Bu kucaklaşmayı engelleyen bütün engelleri ortadan kaldırmak için mücadele etmeliyiz.”

Türkiye’de emekçilerin milli gelirden aldığı pay yüzde 30’lar civarındayken Avrupa Birliği (AB) ortalamasının yüzde 65-70 olduğunu ifade eden Arslan, “Türkiye’nin emekçilerinin milli gelirden aldığı pay ne yazık ki bu ülkelerin yarısı kadar bile değil. Bu, emekçilerin, emek hareketinin yoksullaştığının, geçmişe göre daha da geriye düştüğünün somut ifadesidir.” diye konuştu.

Arslan, Türkiye’nin son 5 yılda yüksek enflasyonla beraber emekçilerin yoksullaştığı buna karşı sermayenin daha da güçlendiği bir dönemi yaşadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“TÜİK’in istatistiklerine göre, Türkiye’de en zengin yüzde 20’nin milli gelirden aldığı pay yüzde 25, en alttaki yüzde 20’nin milli gelirden aldığı pay yüzde 0,5. Bu rakamlar, Türkiye’nin emekçilerinin yoksullaştığını ve zor bir sürecin içerisine itildiğini gösteriyor. Bunun böyle olmaması gerektiğini muhataplarımıza söylüyoruz. Muhataplarımıza bu rakamlarla gidiyoruz. Türkiye’nin gelir adaletsizliği rakamlarını herkes kabul ediyor. Ancak sorumluluğun kendilerinde olmadığını söylüyor. Peki biz mi bu sorumlu? Bu noktaya getiren sorumlular biz miyiz? Elbette ki değiliz. Biz bu sorunların kaynağına inilip bu sorunların çözümünden yana HAK-İŞ olarak kararlılığımızı sürdürüyoruz.”

Türkiye’nin vergi reformuna ihtiyacı olduğunu bildiren Arslan, vergi konusunda yapılan bazı düzenlemelerin olduğunu ancak bunların yetersiz kaldığını ifade etti.

Exit mobile version